• 瀏覽: 34,983
  • 回覆: 406
  • 追帖: 4
聽出耳油、  目不暇給。2個字:精彩

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 christ201430 於 2021-1-21 08:32 PM 發表

反映你的年齡介別
唔一定,無知無罪,無知而唔去求知就係問題!呢頭話英治時期有幾咁好,但呢頭又話吹奏前人,拒絕接受前人嘅成就及貢獻,雙標到呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 育馬者 於 2021-1-22 04:31 PM 發表

余爭做司儀個兩屆係最好睇, 包括歌, 及頒獎嘉賓。
1個人撐起成個節目真的唔容易,少D記性、轉數慢D都唔掂,又要壓得住個場。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 septemberchan 於 2021-1-22 09:35 AM 發表

以前個個行出嚟有氣有勢有台型,真正巨星級
同現在而家嗰啲比以前嗰啲好唔知正幾多倍!粒粒巨聲

回覆 引用 TOP

以前真係粒粒巨星

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2021-1-22 04:22 PM 發表

宜家都無人聽廣東歌啦
唔係冇,如有好嘅自然會聽,香港人好簡單,有共嗚、旋律,歌手演繹得好就會聽,理得理原創定翻唱,亦都冇興趣理係唔係改編,太執著要本地創作而摒棄改編外國歌曲,就係固步自封、固執。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-1-22 15:12 發表

嗰代歌星好多畢業出嚟已經係酒廊唱,真係實戰,唱得唔好講錯嘢真係會即場被人問候,所以亦學到點去manage個台同啲聽眾。仲要佢哋係自己摸條路出嚟,冇人教,所以有個人style。宜家啲歌手,除咗實戰機會少,而且學院派,個個有唱歌老師跟足課程規距教哂點做,全部一色一樣,所以冇出眾之處。
哈, 你講得冇錯. 依家神級女歌星林憶蓮, 80年代已經喺酒廊唱歌, 仲記得我當年有捧過佢場, 印象最深刻係佢唱'愛情I don't know'.
https://www.dailymotion.com/video/x283f2x

回覆 引用 TOP

呢一屆真係可以納入經典,有今生冇來世~

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-1-22 03:12 PM 發表

嗰代歌星好多畢業出嚟已經係酒廊唱,真係實戰,唱得唔好講錯嘢真係會即場被人問候,所以亦學到點去manage個台同啲聽眾。仲要佢哋係自己摸條路出嚟,冇人教,所以有個人style。宜家啲歌手,除咗實戰機會少,而且學院派,個個有唱歌老師跟足課程規距教哂點做,全部一色一樣,所以冇出眾之處。
其實同而家足球壇一樣,以前每個國家都有其特式,大部份都踢街場出身,而而家就.....

回覆 引用 TOP

係80年代任何行業都可以話係百花齊放

回覆 引用 TOP

唔止85年嘅...基本上無線同四大唱片商鬧番前...都好睇過而家嘅

引用:
原帖由 jelly1980 於 2021-1-21 20:05 發表

有片睇!
https://youtu.be/pNr1DChUG5k
淨係開場嘅歌舞已經夠曬好睇
就算係當年落選嘅歌都仲好聽過而家嗰20首呀
以前唔只慢歌,快歌好多都有
而家首首都係千篇一律嘅慢歌真係好撚悶
依家啲無線高層睇返呢段片, 都只能搖頭嘆息.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JockeySmart 於 2021-1-22 05:35 PM 發表

呢一屆真係可以納入經典,有今生冇來世~
開場part歌舞簡直帶起成晚高潮,90年代打後,閞場開始靠人多,仲未有人接到力,要等到90年代中期才開始接到班。

回覆 引用 TOP

85呢屆係成功接力嘅一屆,(對比番83、84年2屆)看到張、梅2位已成長,細心留意70年代歌手也沒出席了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jelly1980 於 2021-1-21 08:05 PM 發表

有片睇!
https://youtu.be/pNr1DChUG5k
淨係開場嘅歌舞已經夠曬好睇
就算係當年落選嘅歌都仲好聽過而家嗰20首呀
以前唔只慢歌,快歌好多都有
而家首首都係千篇一律嘅慢歌真係好撚悶
同意,非常好睇

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]