• 瀏覽: 7,775
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
最近煩惱人工高但辛苦定人工唔係十分高(都算高過一般人)但輕鬆工作? 假設性你選擇後者都可以輕鬆生活到(我本人唔大使)...

睇下辛苦到咩嘢程度。

同埋兩份工今後發展上嘅分別。

同埋今後開支上嘅分別(唔淨係睇而家)

簡單一句,邊份將來更有前途就揀邊份。

同埋更現實一句,邊份你覺得半年後你仲會留喺度嘅機會大,包括辛苦嗰份自己做唔做得黎,會唔會捱唔住想走或比人踢走?

引用:
原帖由 一人行 於 2021-1-21 22:15 發表

睇下辛苦到咩嘢程度。

同埋更現實一句,邊份你覺得半年後你仲會留喺度嘅機會大,包括辛苦嗰份自己做唔做得黎,會唔會捱唔住想走或比人踢走?
現實嗰句更重要。
做咁多年人,發覺考慮咩前途咩將來都係太遙遠,不如打算咗眼前先。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-1-21 10:24 PM 發表

現實嗰句更重要。
做咁多年人,發覺考慮咩前途咩將來都係太遙遠,不如打算咗眼前先。
而家呢種時勢,過試用期唔係必然(包括辛苦得滯自己頂唔順quit),所以真係唔好一有offer就自覺一定會做得長。

引用:
原帖由 夏泰勇 於 2021-1-21 09:50 PM 發表

最近煩惱人工高但辛苦定人工唔係十分高(都算高過一般人)但輕鬆工作? 假設性你選擇後者都可以輕鬆生活到(我本人唔大使)...
兩份工相差幾多錢?

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-1-21 10:24 PM 發表

現實嗰句更重要。
如果我就揀份舒服啲嘅工~

引用:
原帖由 fly 於 2021-1-21 22:35 發表

如果我就揀份舒服啲嘅工~
我都係。
其實我冇乜上進心㗎咋。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-1-21 10:42 PM 發表

我都係。
其實我冇乜上進心㗎咋。
高人工嗰份工,驚辛苦捱唔到落去啊。

引用:
原帖由 fly 於 2021-1-21 22:43 發表

高人工嗰份工,驚辛苦捱唔到落去啊。
然後揾過份,叫返低個價,人哋又覺得你有古怪。

引用:
原帖由 夏泰勇 於 2021-1-21 09:50 PM 發表

我個份就係人工高,但辛苦的工

引用:
原帖由 purplerain70 於 2021-1-21 11:11 PM 發表

然後揾過份,叫返低個價,人哋又覺得你有古怪。
係呀多多猜疑,又問你點解點解多多野問。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2021-1-21 11:11 PM 發表

我個份就係人工高,但辛苦的工
高幾多人工?

回覆 引用 TOP

你點知低人工一定輕鬆

引用:
原帖由 一人行 於 2021-1-21 10:15 PM 發表

睇下辛苦到咩嘢程度。

同意,講得好

回覆 引用 TOP

點為知人工高?點為知工作輕鬆?有冇實質資料討論下

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右