• 瀏覽: 3,200
  • 回覆: 30
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-22 12:14 PM 發表

師兄,“窮人”只係一個名稱唔使介懷,太陽下大家權利都係一樣..
只要肯嚐試就會有信心了 !
好有正能量。。。謝師兄。。。希望多啲人可以咁諗。。。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 11:45 AM 發表

我都諗住係咁,配不到就求奇搵磚算,但怕做唔好,見人話鋪平吸塵落料,痴上去就攪掂。。但只怕做得唔好影響埋其他磚爆埋不過冇錢。。。冇計。。。謝師兄
唔識都唔緊要,兩三塊磚啫。好似兒時做勞作咁慢慢鬥掂佢。買咗啱呎吋嘅磚後,首先借部鎅機回來,由爛磚嘅中間開始個十字,然後用鎚和鑿幫手撬起,可以一路一路鑿,但到好磚附近,就要小心D,唔好到隔離塊好磚,地面就要用細嘅鑿仔,鑿深少少,大概預多兩分啦 ,(因為黐料有厚度),放得落凹陷少少就可以痴,去五金舖買磁磚專用膠痴就最方便,乾咗就得,竅門是最緊要放得落新磚,新磚同地面要齊,舖得夠平坦就行。補充:如果不幸爛隔離塊好磚,無問題,最多咪花多D工夫去做多一塊。

引用:
原帖由 fallen999 於 2021-1-22 12:54 PM 發表

唔識都唔緊要,兩三塊磚啫。好似兒時做勞作咁慢慢鬥掂佢。買咗啱呎吋嘅磚後,首先借部鎅機回來,由爛磚嘅中間開始個十字,然後用鎚和鑿幫手撬起,可以一路一路鑿,但到好磚附近,就要小心D,唔好到隔離塊好磚,地面就要用細嘅鑿仔,鑿深少少,大概預多兩分啦 ,(因為黐料有厚度),放得落凹陷少少就可以痴,去五金舖買磁磚專用膠痴就最方便,乾咗就得,竅門是最緊要放得落新磚,新磚同地面要齊,舖得夠平坦就行。補充 ...
師兄唔該哂。。。。如來有專門痴磚的膠水
我仲驚緊要自己溝嗰啲。。。好詳細。。。感恩這裡各位師兄

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 11:45 AM 發表

我都諗住係咁,配不到就求奇搵磚算,但怕做唔好,見人話鋪平吸塵落料,痴上去就攪掂。。但只怕做得唔好影響埋其他磚爆埋不過冇錢。。。冇計。。。謝師兄
幾多塊?有冇相

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 12:58 PM 發表

師兄唔該哂。。。。如來有專門痴磚的膠水
我仲驚緊要自己溝嗰啲。。。好詳細。。。感恩這裡各位師兄
記得第一重功夫係:先開爛磚同好磚的四條邊,等好、爛磚分開以免起磚時影響,連好磚都爛埋。

回覆 引用 TOP

用雲石膠黐番快新磚囉

配磚,自己用尺度舊磚,要準確到0.5mm以內。跟住拎呢個尺去舖頭配,唔好信個盒印既尺,要用你自己把尺度,因為如果大左1mm x3件=3mm你無架生又係有排搞。

回覆 引用 TOP

撬係唔得,只會越撬越空心多幾件

多數附近果d都離左
敲下空心左幾多件
空左果d用瓦仔機介左佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-22 08:17 PM 發表

用雲石膠黐番快新磚囉
如果鋪幾塊咁少, 釘膠, 玻璃膠, 乜鬼都得啦.

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 10:35 AM 發表

我屋企最近爆地磚,搵個樓下啲師傅話要全屋整才會接單,但又要搵地方住又要家私冇地方放,唉點算好?
係咪你當時揀嗰隻地磚,根本唔係地磚嚟㗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 11:29 AM 發表

師兄唔好意思。。。家人痴哂膠紙和用了地毯蓋住。。。不太方便拍照,大約是上圖差不多。。。不過爆咗三塊。。。不過我估應該冇公司會接咁小範圍問咗幾間都要全部起哂,唉。。。真係冇咁多錢
你唔想整黐住佢先囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2829 於 2021-1-23 12:28 AM 發表

如果鋪幾塊咁少, 釘膠, 玻璃膠, 乜鬼都得啦.
我屋企浴室用玻璃膠,在舊磚面貼咗九塊磚,邊位不留哪,用咗十年都無問題,因為膠底有彈性,又防水

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-1-23 07:32 AM 發表

我屋企浴室用玻璃膠,在舊磚面貼咗九塊磚,邊位不留哪,用咗十年都無問題,因為膠底有彈性,又防水
玻璃膠其實好好用, 不過大量用就貴. 我就覺得好多物料都比英泥溝沙好, 英泥溝沙得一個好處, 平! 結果咪容易空鼓, 爆磚囉.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 10:35 AM 發表

我屋企最近爆地磚,搵個樓下啲師傅話要全屋整才會接單,但又要搵地方住又要家私冇地方放,唉點算好?
換師傅

回覆 引用 TOP

樓主未用過界機的話
真的不鼓勵用
工業機械一受傷就終身
唔係講玩

當然,你平常慣咗操作機械又唔同

你敲咗有幾多塊空心先
才決定自己做唔做

水電舖條友應該自己唔識做
佢先話全屋做,其實係判比人

自己再出去或上網搵師傅吧