• 瀏覽: 3,199
  • 回覆: 30
  • 追帖: 2
我屋企最近爆地磚,搵個樓下啲師傅話要全屋整才會接單,但又要搵地方住又要家私冇地方放,唉點算好?

熱賣及精選
引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 10:35 AM 發表

我屋企最近爆地磚,搵個樓下啲師傅話要全屋整才會接單,但又要搵地方住又要家私冇地方放,唉點算好?
放張相上嚟,睇吓點爆法?

引用:
原帖由 fallen999 於 2021-1-22 11:13 AM 發表

放張相上嚟,睇吓點爆法?

師兄唔好意思。。。家人痴哂膠紙和用了地毯蓋住。。。不太方便拍照,大約是上圖差不多。。。不過爆咗三塊。。。不過我估應該冇公司會接咁小範圍問咗幾間都要全部起哂,唉。。。真係冇咁多錢

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 11:29 AM 發表

師兄唔好意思。。。家人痴哂膠紙和用了地毯蓋住。。。不太方便拍照,大約是上圖差不多。。。不過爆咗三塊。。。不過我估應該冇公司會接咁小範圍問咗幾間都要全部起哂,唉。。。真係冇咁多錢
自己DIY好簡單,拎塊爛磚去配,有後備磚就唔駛煩。

洗手收錢一定有人做人地唔做只會係錢問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fallen999 於 2021-1-22 11:35 AM 發表

自己DIY好簡單,拎塊爛磚去配,有後備磚就唔駛煩。
我都諗住係咁,配不到就求奇搵磚算,但怕做唔好,見人話鋪平吸塵落料,痴上去就攪掂。。但只怕做得唔好影響埋其他磚爆埋不過冇錢。。。冇計。。。謝師兄

有冇人有經驗
點解會無故爆磚

引用:
原帖由 坐飛機走先 於 2021-1-22 11:45 AM 發表

有冇人有經驗
點解會無故爆磚
A 貼磚時沒有預留合理間隙以防熱脹冷縮
B 貼磚時有空鼓,塊磚受力不均
C 石屎鋼筋爆裂,谷爆塊磚
D 短時間內出現大温差
E 磚的質素
其他

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 11:45 AM 發表

我都諗住係咁,配不到就求奇搵磚算,但怕做唔好,見人話鋪平吸塵落料,痴上去就攪掂。。但只怕做得唔好影響埋其他磚爆埋不過冇錢。。。冇計。。。謝師兄
要磨/整走原本磚位置的膠砂/英泥漿,
否則會升高咗

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 坐飛機走先 於 2021-1-22 11:45 AM 發表

有冇人有經驗
點解會無故爆磚
離底熱賬冷縮,脫氧劑太多,尼排爆爆爆

回覆 引用 TOP

面積細,自已買工具維修,youtube有教學,唔係好難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 11:45 AM 發表

自己做,可以嚐試吓,
主要係用大一字螺絲批撬起D爛磚,之後加鎚鑿走下面嘅英泥,再買英泥開水黐返新磚就可以,
只要自己肯收貨,冇嘢難得到自己 !

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-22 12:08 PM 發表

自己做,可以嚐試吓,
主要係用大一字螺絲批撬起D爛磚,之後加鎚鑿走下面嘅英泥,再買英泥開水黐返新磚就可以,
只要自己肯收貨,冇嘢難得到自己 !
謝師兄指教。。。我搵不到應該自己做了。。。。但怕影響其他磚再爆埋
窮人冇得唔接受

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-22 12:11 PM 發表

謝師兄指教。。。我搵不到應該自己做了。。。。但怕影響其他磚再爆埋
窮人冇得唔接受
師兄,“窮人”只係一個名稱唔使介懷,太陽下大家權利都係一樣..
只要肯嚐試就會有信心了 !

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
找配合顏 色,砌圖案一樣得。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]