• 瀏覽: 11,807
  • 回覆: 105
  • 追帖: 2
本主題由 LocoRocoCoco 於 2021-1-23 01:44 AM 移動
第一次買瑤柱(圖左), 一星期後第二次買瑤柱(圖右), 明顯細咗好多, 同一個編號的瑤柱 ,價錢同樣168一斤, 是否呃人

附件

20210122_135507.jpg(321.89 KB)

2021-1-22 01:57 PM

引用:
原帖由 tsangkit2 於 22-1-2021 13:57 發表

第一次買瑤柱(圖左), 一星期後第二次買瑤柱(圖右), 明顯細咗好多, 同一個編號的瑤柱 ,價錢同樣168一斤, 是否呃人
Ching 這是海味業潛規則,
同一樣貨過冬前會平15%.
你的現像是將貨就價.
有良心的店家不應該做.

你計重量買架嘛, 大粒細粒都係一樣磅咁重俾你, 佢呃左你咩野呢?

引用:
原帖由 benben999 於 22-1-2021 14:25 發表

你計重量買架嘛, 大粒細粒都係一樣磅咁重俾你, 佢呃左你咩野呢?
Ching大粒當然貴些許.

引用:
原帖由 benben999 於 2021-1-22 14:25 發表

大粒同細粒, 一斤價錢不一樣...
唔通六頭鮑同十六頭鮑, 每斤價錢一樣???

Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]
引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-1-22 02:41 PM 發表

樓主混淆概念, 你仲支持佢, 將件事講得更亂

一磅幾百粒, 呢D係下蘭野, 你仲要人地標明一定係咩 size 的, 人工都蝕俾你

size縮水姐
吾足斤兩咪直報海關

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-1-22 02:48 PM 發表

大粒同細粒, 一斤價錢不一樣...
唔通六頭鮑同十六頭鮑, 每斤價錢一樣???

一磅幾百粒, 呢D係下蘭野, 你仲要人地標明一定係咩 size 的, 人工都蝕俾你

引用:
原帖由 tsangkit2 於 2021-1-22 13:57 發表

如果去上海街的分店,
同一條街, 向尖咀方向, 隔幾個舖位, 有間老店..
D 貨靚好多又平好多, 不過間店好舊式無裝修...

Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]
一磅鐵同一磅空氣,邊個重啲?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benben999 於 2021-1-22 14:49 發表

瑤柱一向有分SIZE, 你係咪傻...
你去海味舖睇, 係咪幾個價錢...
生果都有分尺寸啦,
橙都有分大裝, 特大裝...
你自己無常識, 低能...
你唔係以為人手分SIZE 咁智障...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-1-22 14:41 發表

咪就係...
D 人自己無常識, 仲好意思話人..
而家樓主係話質素差了, 幾時話呃稱???
連理解能力都無...

引用:
原帖由 素食小魔女 於 22-1-2021 14:59 發表

咪就係...
D 人自己無常識, 仲好意思話人..
而家樓主係話質素差了, 幾時話呃稱???
連理解能力都無...
在香港商人的良心很小帶出外多數留在屋企
      .

引用:
原帖由 石詩仕 於 2021-1-22 15:03 發表

在香港商人的良心很小帶出外多數留在屋企
      .
其實果D 連鎖式海味店, D 貨麻麻地...
去D老店買, 又平又靚..
不過老店無裝修, D 人唔鍾意去...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]