• 瀏覽: 8,368
  • 回覆: 220
  • 追帖: 2
以前細個番學,最鍾意就係冬天時食魚蓉燒賣同粉果,可惜那種粉果一早都冇人整了,天冷時熱騰騰食五六粒,再加兩個粉果,都咪話唔過癮,註:以前啲粉果同燒賣,唔係用竹簽串住賣的,係你買幾多,就篤幾多畀你,用紙袋袋住,跟住自己不豉油同辣椒油,唔知幾時開始,香港燒賣變咗一串串賣。
仲有咖哩豬皮魚蛋,都係一流,可惜現今啲炸魚蛋一早已唔係我杯茶,冇食久耳,行過見有砂爆豬皮,買咗兩包,今晚就街頭小食做晚餐。呢度豬皮用咗半包。而家出面啲咖哩豬皮,只屬搞笑之作而已。
咖哩豬皮加魚蓉燒賣。

附件

20210122_195816.jpg(163.5 KB)

2021-1-22 08:37 PM

20210122_195713.jpg(264.63 KB)

20210122_200901.jpg(213.63 KB)

20210122_182845.jpg(256.72 KB)

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

好惹味

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-22 08:37 PM 發表

以前細個番學,最鍾意就係冬天時食魚蓉燒賣同粉果,可惜那種粉果一早都冇人整了,天冷時熱騰騰食五六粒,再加兩個粉果,都咪話唔過癮,註:以前啲粉果同燒賣,唔係用竹簽串住賣的,係你買幾多,就篤幾多畀你,用紙袋袋住,跟住自己不豉油同辣椒油,唔知幾時開始,香港燒賣變咗一串串賣。
仲有咖哩豬皮魚蛋,都係一流,可惜現今啲炸魚蛋一早已唔係我杯茶,冇食久耳,行過見有砂爆豬皮,買咗兩包,今晚就街頭 ...
就食街頭小食就夠飽豬皮要煮幾耐?係咪要先出水?

心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活就自由,到哪都有快樂
引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-22 08:37 PM 發表

仲有咖哩豬皮魚蛋,都係一流,可惜現今啲炸魚蛋一早已唔係我杯茶,冇食久耳,行過見有砂爆豬皮,買咗兩包,今晚就街頭 ...
今晚咁少就飽

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然
引用:
原帖由 大林林 於 2021-1-22 08:45 PM 發表

今晚咁少就飽
十五粒燒賣,三串,再加半包豬皮,差不多了,唔夠一陣食杯麵或烏冬。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-1-22 08:45 PM 發表

就食街頭小食就夠飽豬皮要煮幾耐?係咪要先出水?
豬皮先浸泡一下,出水五至八分鐘,熄火再焗三十分鐘左右,自己用乾砂爆豬皮,同急凍完全唔同,口感好得多了,急凍嘅最怕浸過籠,發到爛晒,冇咬口。

引用:

用甚麼做汁呢?

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-22 08:49 PM 發表

豬皮先浸泡一下,出水五至八分鐘,熄火再焗三十分鐘左右,自己用乾砂爆豬皮,同急凍完全唔同,口感好得多了,急凍嘅最怕浸過籠,發到爛晒,冇咬口。
哇,原來工序都唔少,不過好食係值得嘅...

心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活就自由,到哪都有快樂
引用:
原帖由 miumiutravel 於 2021-1-22 09:06 PM 發表

用甚麼做汁呢?
正宗街頭小食,要用生油、咖哩粉、磨豉醬、味精、冰糖、海鮮醬、麵粉,但而家好多現成咖哩汁,用現成算了。

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-1-22 09:07 PM 發表

哇,原來工序都唔少,不過好食係值得嘅...
工序算少㗎啦,出水同焗,根本已好簡單。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-22 09:09 PM 發表

工序算少㗎啦,出水同焗,根本已好簡單。
包豬皮好靚仔又唔算大包,食唔曬都唔使留太多唔知幾時食得曬.

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-1-22 09:08 PM 發表

正宗街頭小食,要用生油、咖哩粉、磨豉醬、味精、冰糖、海鮮醬、麵粉,但而家好多現成咖哩汁,用現成算了。
落咁多, 我哋屋企只用咖哩粉, 蠔油同冰糖

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2021-1-22 09:17 PM 發表

落咁多, 我哋屋企只用咖哩粉, 蠔油同冰糖
以前係咁,不過自己整自己鍾意就好。

主題標籤 #咖哩 #小食
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]