• 瀏覽: 3,953
  • 回覆: 43
當年老美軍備精良如果全力幫老蔣根本就唔會輸,但中國咁大舊肥肉老美自已哽唔落,既然當年日本已經到手,亞洲再冇威脅,老美方面亦睇得出老蔣個人剛愎自用冇料到,就算送個中國你老蔣都係俾蘇聯head住,始終中國係隔咗個太平洋山高皇帝遠,而且當年對自己冇乜威脅,倒不如留條尾去話俾人聽西方資本主義遠勝中蘇嘅社會主義,家下keep住條島鏈(日本,韓國,台灣,菲律賓等)欄住你等你惡唔出樣,而家可以不停咁屈下台灣錢,日日數銀紙逍遙自在好過啦,如果當年keep住派兵科金去救老蔣,隨時越踩越深,所以當年老蔣輸係合情合理!

因為係無底深潭,美國唔肯再課金。蔣老同夫人親赴美國,都係食白果。

蔣介石(及其集團)由始至終都只係一妄想統一全國既軍閥
如果由呢點代入去睇就知道退守台灣對佢係最好、亦符合美國利益(事後)

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-23 10:21 PM 發表
蔣介石(及其集團)由始至終都只係一妄想統一全國既軍閥
如果由呢點代入去睇就知道退守台灣對佢係最好、亦符合美國利益(事後)
但係嚟治國方面,老毛都係唔掂,衹係佢鬥地主俾到老百姓希望

引用:
原帖由 callee1128 於 2021-1-24 01:01 PM 發表

土改令農村人口解放,政權機關可以直接管治到鄉村,至少大大減少過往村霸土豪欺壓百姓情況
工業方面傾向重工業,至少為日後軍工體系大致保持自給自足打下基礎
其他歷史遺留落去嘅問題亦有解決,譬如消滅土匪山賊、改善國民精神面貌等

引用:
原帖由 callee1128 於 2021-1-24 01:01 PM 發表

老毛一生做左三件大好事
第1係送個仔去朝鮮受死(呢個係陰差陽錯)
對比蔣介石傳比蔣經國,如果唔係蔣經國肯放權比李登輝+李登輝特殊背景台灣都唔會有民主仲係家天下

第2係敢同美國建交(外交自主)
對比台灣既死結就係一定要做美國附庸

第3係整到粒原子彈出黎(寧要核子不要褲子)
雖然係好仆街,但睇翻往後棄核既南非同烏克蘭真係差到一個點
當年老毛整左原子彈後蔣介石就係怕做千古罪人無係美國引入核武器
仲由反攻大陸轉為""用三民主義感化對岸同胞""
更加令到台灣/中國民國既無反擊本錢亦無防守威脅

至於鬥地主只係副產品,係香港生活既我地係唔會感受到共產黨既滲透性及執行力
共產黨管到落每條村都有屬於共產黨既村委(即係以前既大隊)
雖然有多少自治性質,但都係直屬共產黨下游組織
絕非社義廉呢D認契投誠既港燦組織有可比性
更惶論宗教、NGO、足總背後都係UNDER黨組織

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-24 03:59 PM 發表

土改令農村人口解放,政權機關可以直接管治到鄉村,至少大大減少過往村霸土豪欺壓百姓情況
工業方面傾向重工業,至少為日後軍工體系大致保持自給自足打下基礎
其他歷史遺留落去嘅問題亦有解決,譬如消滅土匪山賊、改善國民精神面貌等
共產黨最大貢獻係搞掂左D土司(無王管山寨王)呢D歷朝既死結
達賴喇嘛應該都算係其中之一

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-1-24 03:01 PM 發表

蔣介石要感謝毛澤東
若非韓戰,美國吾打算要台灣
咁我地以至全中國都要感謝美國
若非韓戰,毛岸英唔死我諗中國變硬朝鮮

BYW老老柒柒如果唔係老毛同史大林G持金日成搞鳩南韓就唔會引到美國駐軍南韓
局住養北韓呢個戰略緩衝,亦由於呢個戰略緩衝註定南韓一定仇中而倒向美國
根本死結

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-1-24 06:24 PM 發表

咁我地以至全中國都要感謝美國
若非韓戰,毛岸英唔死我諗中國變硬朝鮮

BYW老老柒柒如果唔係老毛同史大林G持金日成搞鳩南韓就唔會引到美國駐軍南韓
局住養北韓呢個戰略緩衝,亦由於呢個戰略緩衝註定南韓一定仇中而倒向美國
根本死結
當時中共無意介入韓戰
係金日成不斷遊說蘇聯支持佢統一朝鮮,而佢嘅精銳部隊亦畀到蘇聯信心所以得到蘇聯支持

美國果個時代支持果批都好似無乜好結果.

中,韓,越之類.
支持的領袖質素都係比較低下.

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-1-24 08:07 PM 發表

當時中共無意介入韓戰
係金日成不斷遊說蘇聯支持佢統一朝鮮,而佢嘅精銳部隊亦畀到蘇聯信心所以得到蘇聯支持
代理人戰爭既悲劇 (而家仲要扮正統宣傳抗美援朝...即係北韓先係正統...)

BTW中共搞親既豬出革命唔係變成神台貓屎(馬共、日共、泰共)就係反智搞屎棍(赤共/越共/鮮朝)
今時今日美國可以一呼百應,其實都要多謝老毛助攻

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-1-24 07:28 PM 發表

毛澤東吾會建立毛氏王朝
佢並無起用宗親進入中央

相反蔣介石真係要感恩毛澤東,
佢一輩子都解決不了白崇禧那些軍閥,係毛澤東幫佢解決
佢一輩子都得不到美國正視,係毛澤東令佢有番小許存在價值
沒有毛澤東,蔣介石不可能在台灣安享晚年
嘩佢做瓜左兩任太子(劉少奇、林彪)
然後仲要扶持埋四人幫上去都唔叫毛氏王朝?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]