• 瀏覽: 2,838
  • 回覆: 20
大家好,想請問一下小弟八月尾撞車,落晒口供之後11月23號收到信話警方已經完成調查,將會到對家不小心駕駛。
請問大約幾時會有消息?因為我撞咗車之後睇咗幾次醫生,寫咗幾星期病假比我,再過多一個月左右就夠180日期限申請車手獎,我諗緊應該照申請先定係等法庭判。

撞得好勁? 幾星期病假比你?

引用:
原帖由 Shing7013 於 2021-1-24 11:42 PM 發表

大家好,想請問一下小弟八月尾撞車,落晒口供之後11月23號收到信話警方已經完成調查,將會到對家不小心駕駛。
請問大約幾時會有消息?因為我撞咗車之後睇咗幾次醫生,寫咗幾星期病假比我,再過多一個月左右就夠180日期限申請車手獎,我諗緊應該照申請先定係等法庭判。
可申請定開file先,180日內有假紙就俾社署

回覆 引用 TOP

社署收到你申請,會向警方拎口供,其實車手獎要唔要上庭都claim得,不論過失呀

仲有既係,你拎左車手獎,你要追究對方索償,索償既金額要還番俾社署,同時你要將車手獎既金額數目告之對方

回覆 引用 TOP

不用攞車手獎,直接去民事索償,4星期應該有over 10萬PSLA
我以前攞過

引用:
原帖由 一頁怪花貓 於 2021-1-26 08:53 AM 發表

不用攞車手獎,直接去民事索償,4星期應該有over 10萬PSLA
我以前攞過
4星期都有10萬咁爽yy

引用:
原帖由 hokmanli 於 2021-1-25 09:44 AM 發表

社署收到你申請,會向警方拎口供,其實車手獎要唔要上庭都claim得,不論過失呀
我知呀,我就係想知通常幾耐會知道告得佢入,因為返工真係好難請假,我想盡快知道如果告得佢入嘅話我就唔使去社署

有保險賠嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Shing7013 於 2021-1-26 10:59 AM 發表

我知呀,我就係想知通常幾耐會知道告得佢入,因為返工真係好難請假,我想盡快知道如果告得佢入嘅話我就唔使去社署
呢到有問警察bo,都要半年至一年,到時警察會俾信你話檢控對方,如果對方唔認,你就要上庭,睇對方功力,對方搵律師,咁就有排搞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Shing7013 於 2021-1-26 10:58 AM 發表

4星期都有10萬咁爽yy
都係應得嘅賠償

回覆 引用 TOP

咩叫車手奬?

開車要小心

走自己嘅路,讓別人去講吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 danly1111 於 2021-1-27 01:07 PM 發表

咩叫車手奬?
交通意外傷亡援助計劃

這項計劃旨在向道路交通意外受害人或這些人士的受養人(如受害人死亡)迅速提供經濟援助。此計劃無須考慮受惠人的經濟狀況﹐或有關交通意外是因誰人的過失而造成。援助金按受害人的傷亡情況支付﹔至於財物損失﹐則不在援助範圍內

去google可以查得到~

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-1-25 09:25 AM 發表

撞得好勁? 幾星期病假比你?
好勁就入廠訓拉,得罪講句,明顯係撞車L成日想告到人破產個D。凡事太盡,緣份亦早盡。而家係攞多左,遲早一樣要還。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]