• 瀏覽: 925
  • 回覆: 8
Now同TVB新聞都講錯油麻地封區就油麻地仲乜講左做佐敦。

引用:
原帖由 jiyue2009 於 2021-1-25 12:27 發表

Now同TVB新聞都講錯油麻地封區就油麻地仲乜講左做佐敦。
仲1969果時?

而家係2021拜登年代!

一早有佐敦站!

J5 222知識財富全分途5周年 阿姆斯特丹成歐洲金融中心
阿姆斯特丹 前景花開燦!
場場買荷蘭,晚晚食大餐
大注落德國,單車變摩托
再搏陰曱難,唔死都幾難
引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-25 12:35 PM 發表

仲1969果時?

一早有佐敦站!

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210123/429665218251984896163485.jpeg/kOCPU4ocmqrk9M_0mMeVulSxSC_coDUHLOPcmyzj3Js?v=w1920
一條佐敦道就叫左果到做佐敦,咁牛頭角道末叫咗做牛頭角。
佐敦道去到旺角。

引用:
原帖由 jiyue2009 於 2021-1-25 01:01 PM 發表

一條佐敦道就叫左果到做佐敦,咁牛頭角道末叫咗做牛頭角。
佐敦道去到旺角。
你用牛頭角道做例子就已經錯咗啦,成條牛頭角道真係包晒牛頭角範圍。
佐敦道去到旺角?廣東道先係去到旺角呀,大叔!

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-1-25 12:35 PM 發表

仲1969果時?

一早有佐敦站!

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210123/429665218251984896163485.jpeg/kOCPU4ocmqrk9M_0mMeVulSxSC_coDUHLOPcmyzj3Js?v=w1920
甘肅街係計油麻地。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woltif 於 2021-1-25 05:48 PM 發表

你用牛頭角道做例子就已經錯咗啦,成條牛頭角道真係包晒牛頭角範圍。
佐敦道去到旺角?廣東道先係去到旺角呀,大叔!
GOOGLE係錯你/妳咁講28B、619 出人左兩次牛頭角,23M出入4次牛頭角,留意巴士同小巴經迥牛頭角站巴士站下一站係觀塘官立小學(九巴13D、14B、23M、28B、89、N293、隧巴101、101X、606、606A、606X、619、641、N619、九龍專線小巴35及新界專線小巴106都都係),港鐵改錯名就真,聴講以前話牛頭角嘅位置係觀塘官立中學以西 牛頭角站亦係觀塘官立小學之南,牛頭角站附近紀之城,已經係觀塘再落海濱道都係叫觀塘海濱花園都係顯示觀塘但該花園嘅長度可以由APM行到Megabox、Google 係美國野完全唔識香港地埋,我估而用呢兩個商場講因為商場樓上係辦公室,觀塘海濱花園亦是近期TVB拍攝劇集嘅地點,以入口而牛頭角站,亦係ViuTV常用地點正正是最高收視嘅兩間電視台都響果度拍劇嘅地方﹐TVB 新聞都。
觀塘係有辦公室而年頭角係冇辦公室,我老師話辦公室講辦公室在觀塘反而係近牛頭角站果度,反而好多比觀塘站站名誤會左,創紀之城一共有1,2,3,5,6,8期(冇4期)全`1,2,3,,6,8都在在牛頭角站附近,只有5期在觀塘站附近(6期觀塘站都行到),全數都在觀塘。
其實唔好港鐵站離講最啱。其實
講返油麻地,有關附近有個柯士甸站,該站名其實來自柯士甸道,而柯士甸道的確係佐敦,但係唔應呢個站影響左,D記者比呢站影響左先係大間題,電視記者就應該上網查一查下個位置先好講,其實柯士甸站只得一個出口近油麻地,定係果度D記者住響元朗、屯門果D地方先搞錯為柯士甸站﹐但該站有出口近油麻地,只係該車站主力係佐敦的位置,的確油屯門去有關指定區域,撘港鐵唔想轉車先係果度落,先以為位置係佐敦,事實上係油麻地,電視新聞記者至小應有大學學歷。

叫嗰個位置做佐敦沒有問題,叫油麻地反而容易令人混淆。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jiyue2009 於 2021-1-25 07:38 PM 發表

GOOGLE係錯你/妳咁講28B、619 出人左兩次牛頭角,23M出入4次牛頭角,留意巴士同小巴經迥牛頭角站巴士站下一站係觀塘官立小學(九巴13D、14B、23M、28B、89、N293、隧巴101、101X、606、606A、606X、619、641、N619、九龍專線小巴35及新界專線小巴106都都係),港鐵改錯名就真,聴講以前話牛頭角嘅位置係觀塘官立中學以西 牛頭角站亦係觀塘官立小學之南 ...
其實我覺得你先係最被MTR站和巴士站名稱影響。

回覆 引用 TOP

18區計是油尖旺,油麻地區。正正是卡甩位,所以叫油麻地,佐敦都無錯,準D 未選區劃界定。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]