• 瀏覽: 1,139
  • 回覆: 12
有條風扇的電線平時用膠線槽貼起牆身,但因為幅牆唔平,所以條膠線槽成日都甩
依家諗住直接起牆身釘明線(2.5MM SQ. 媽支媽膠連水),做埋個13A插座比把風扇用,而屋企插座CIRCUIT 只係20A MCB,行RADIAL CIRCUIT,所以諗住起最近的插座用2.5MM SQ. 的CABLE TEE 多一個插座出黎,但有以下問題:

1. 因為要安裝一個1299 箱FOR 插座,要鑽石屎,請問果D BOSCH 油壓鑽大約幾錢一把? 因為把鑽只係鑽1299 箱的4 個孔,有無其他平平地的鑽好介紹?

2. 我記得碼仔的釘係黑色,以前見D 師傅係用曼太保電鑽鑽牆,之後用支竹簽放起個孔入面,又或報紙捲住支釘,請問呢個是否正確做法?

請問如果要買以上工具,首先要買油壓鑽, 咁膠塞鑽咀係幾多MM? 同埋碼仔釘的鑽咀又係幾多MM? 邊度有碼仔賣?

THANKS!

熱賣及精選
引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-31 11:51 PM 發表

有條風扇的電線平時用膠線槽貼起牆身,但因為幅牆唔平,所以條膠線槽成日都甩
依家諗住直接起牆身釘明線(2.5MM SQ. 媽支媽膠連水),做埋個13A插座比把風扇用,而屋企插座CIRCUIT 只係20A MCB,行RADIAL CIRCUIT,所以起最近的插座用2.8MM SQ. 的CABLE TEE 多一個插座出黎,但有以下問題:

1. 因為要安裝一個1299 箱FOR 插座,要鑽石屎,請 ...
釘碼仔用平價衝擊鑽就可以,用1分咀之後塞竹纎,用三角碼仔釘就可以,
把鑽亦都可以用6.5mm咀打紅膠塞上盒仔的。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-2-1 12:09 AM 發表

釘碼仔用平價衝擊鑽就可以,用1分咀之後塞竹纎,用三角碼仔釘就可以,
把鑽亦都可以用6.5mm咀打紅膠塞上盒仔的。
請問平價衝擊鑽大約幾錢? 印象中以前鴨記昌賣bosch 油壓要成$7xx
同埋我記得d 師傅鑽孔打碼仔,佢地好似唔駛起把鑽度set 衝擊mode,只係好似普通鑽木/鐵咁鑽

請問邊度買到碼仔和釘? 鴨記好似唔覺有賣

引用:
原帖由 norman001 於 2021-2-1 12:15 AM 發表

請問平價衝擊鑽大約幾錢? 印象中以前鴨記昌賣bosch 油壓要成$7xx
同埋我記得d 師傅鑽孔打碼仔,佢地好似唔駛起把鑽度set 衝擊mode,只係好似普通鑽木/鐵咁鑽

銅碼仔五金舖有,有長短size,順便買埋三角釘,
衝擊鑽細把D價錢平D,鴨記3幾佰都有。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-31 11:15 PM 發表

如果專科釘線
是衝擊電鑽
有平價鑽平過7百
第2的方法就是包報紙或竹籤

如果做膠槽收膠塞

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
可搵樓下工程/維修父安裝pvc燈喉

樓主,既然膠線槽雙面貼甩出來,真接在線槽內鑽孔打螺絲固定在牆身就可以了。有需要重新拉線咁麻煩?

明裝就吾系用1299箱

淘寶油壓鑽百幾都有
明線用明膠箱(有分深,淺箱) 1299係藏入牆用

我情願係鴨記買D大牌子的二手電鑽,例如:HILXX,麥太保,都唔會買大6的一手

固定膠盒用釘膠咪得啦,產起d油漆和灰底便可以痴到。

引用:
原帖由 門前送行 於 2021-2-1 09:22 AM 發表

我情願係鴨記買D大牌子的二手電鑽,例如:HILXX,麥太保,都唔會買大6的一手
要小心二手鑽越係大牌子,有內傷機會就越大,因為唔廢都唔會賣,最多嘅係偏芯,鑽窿唔直。

用明膠箱或CK膠箱

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]