• 瀏覽: 1,175
  • 回覆: 9
各位師兄,有冇試過因為車年份而加墊底費。

我部車係 Suzuki Solio 2012 今年續保時加了墊底費到12000,正常嗎?

No claim before

精選汽車
我部車只買三保原本每年保費八佰元,到第十三年開始每年加大約一佰元,今年剛剛續保第十五年開始,只加到$1700元一年保費。

我就保費唔加,加墊底費先奇怪。
想問吓 萬零蚊薦底費係咪好正常?

引用:
原帖由 saiwaili 於 1/2/2021 21:58 發表

5k樓下

引用:
原帖由 saiwaili 於 1-2-2021 21:58 發表

我唔係做保險, 不過我覺得, 三保墊底費超過5000已經不合理我建議你上網問多五六間車保公司格下價
從保險公司角度,我理解墊底費高低=[車主有幾大機會要向保險公司索賠]佢調高墊底費,其實是減低保險公司要理賠的機會,增加佢地盈利能力 (做生意是合理的)
墊底費一萬, 基本上差不多普通車輛high花撞凹等等都無保險保, 變相即係預左全部要自己食,唔好旨意報保險公司.這個情況下, 如果有搵食車向你獅子開大口, 明明兩三千卻要你賠八九千時, 你都無咩討價還價的能力.

引用:
原帖由 jeffskf 於 2021-2-2 08:59 AM 發表

我唔係做保險, 不過我覺得, 三保墊底費超過5000已經不合理我建議你上網問多五六間車保公司格下價
從保險公司角度,我理解墊底費高低=[車主有幾大機會要向保險公司索賠]佢調高墊底費,其實是減低保險公司要理賠的機會,增加佢地盈利能力 (做生意是合理的)
墊底費一萬, 基本上差不多普通車輛high花撞凹等等都無保險保, 變相即係預左全部要自己食,唔好旨意報保險公司.這個情況下, 如果有搵食車向 ...
三保墊底$5000以上好正常,你估而家80s

引用:
原帖由 el136 於 2-2-2021 18:15 發表

三保墊底$5000以上好正常,你估而家80s
如果以我格價所得, 大部份都是5000墊底, 所以我話5000以上的話就不合理, 因為偏離左市價
我過去三年, 專登問多幾間報價, 都可以搵到低過5000墊底的
例如立橋,泰加,聯城,AXA
(視乎車種和車主資料)

不過墊底少,不代表保費低,兩者都要留意,取平衡
(利申: 我最後買過聯城&立橋,保費便宜+低墊底費)

引用:
原帖由 jeffskf 於 2021-2-3 08:44 AM 發表

如果以我格價所得, 大部份都是5000墊底, 所以我話5000以上的話就不合理, 因為偏離左市價
我過去三年, 專登問多幾間報價, 都可以搵到低過5000墊底的
例如立橋,泰加,聯城,AXA
(視乎車種和車主資料)

不過墊底少,不代表保費低,兩者都要留意,取平衡
(利申: 我最後買過聯城&立橋,保費便宜+低墊底費)
唔好吹得就吹,我27年牌齡,60% NCD, thrid parties propoerty excess 要 $8000

引用:
原帖由 el136 於 3-2-2021 09:41 發表

唔好吹得就吹,我27年牌齡,60% NCD, thrid parties propoerty excess 要 $8000
我無吹的, 可能不同車種車齡, 不同車主資料, 保險公司的報價有不同
我10年牌齡, 2018時50%NCD, 普通2007年日本車
我在2018,2019,2020都有問三保報價, 起碼5-10間保險公司, 我可以例出部份我收到的報價

泰加:1550,墊底費3000
ARC:1700,墊底費5000
AXA: 2777, 墊底費4000
立橋:1453, 墊底費3000
聯城:1371,墊底費4000

立橋 1181,墊底費 3000
金時 1300,墊底費 5000
聯城 1292,墊底費 5000
AXA 2227,墊底費 4000
AIG 2009,墊底費 5000
泰加 1392,墊底費 6000

金時 1150,墊底費 5000
聯城 1185,墊底費 5000
立橋 1159,墊底費 3000
泰加 1351,墊底費 10,000
快而保 1200,墊底費 5000

其他太貴/墊底費更高的, 我就不例出.
就數據分析, 例如泰加
每年的墊底費都增加, 但這不代表這部車在保險市場上是應該增加墊底費
我始終都係建議大家先做一做市場調查

多謝師兄長盡回覆。
下年辛苦啲都要格下價,我1700保費,12000墊底,2012 日本車仔 ,15車牌。

主題標籤 #suzuki #鈴木
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]