• 瀏覽: 1,189
  • 回覆: 13
洗面盆水龍頭嘅底下熱水來水掣開始有輕微滴水,約莫每20分鐘一滴水。
試過擰個水掣,滴水有輕微改善,但不完全改好。
搵水電工以外,自行會否有冇方法維修到?

熱賣及精選
最簡單方法,扭出嚟,包水喉膠布,再扭實,就算成條換都唔難,同樣扭出嚟,成條喉係可以扭動去鬆開同水龍頭嘅連接,之後拎去水電舖配一條,又係成條扭上去龍頭,扭入來水前包水喉膠布會耐用啲。

附件

loctite567b.jpg(73.55 KB)

2021-2-3 01:34 AM

藥師佛咒 對抗武肺
http://bit.ly/38Fuijs
http://bit.ly/2TXhW1O
不論什麼人,只要不是敵對分子,不
是惡意攻擊,允許大家講話,講錯了也不
要緊。各級領導人員,有責任聽別人的話。
毛語錄 139頁
引用:
原帖由 IamErine 於 2021-2-2 11:04 PM 發表

最簡單方法,扭出嚟,包水喉膠布,再扭實,就算成條換都唔難,同樣扭出嚟,成條喉係可以扭動去鬆開同水龍頭嘅連接,之後拎去水電舖配一條,又係成條扭上去龍頭,扭入來水前包水喉膠布會耐用啲。
換膠圈己可以

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iixmm 於 2021-2-2 11:25 PM 發表

洗面盆水龍頭嘅底下熱水來水掣開始有輕微滴水,約莫每20分鐘一滴水。
要搞清楚滴水有三個地方,
水掣入牆漏,
水掣出水漏,或
水掣本身個芯漏,
有唔同應對方法。

如果擰吓會有改變,可能水掣本身漏。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
應該熱水曲尺制漏水
要換咗佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iixmm 於 2021-2-2 11:25 PM 發表

係咪呢種掣?
紅色位置漏, 成個掣拆出來包士黏膠布>咩叫士黏膠布, 點樣包, 請上油管睇片
黑色漏, 拆條喉出來換膠圈
藍色漏, 成個掣換
記得關總來水掣..................

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-3 02:25 PM 發表

係咪呢種掣?
紅色位置漏, 成個掣拆出來包士黏膠布>咩叫士黏膠布, 點樣包, 請上油管睇片
黑色漏, 拆條喉出來換膠圈
藍色漏, 成個掣換
記得關總來水掣..................
滴水部位見圖

如果先抹亁水管,大概 45-55 分鐘形成這滴水準備跌落來。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-2-3 09:10 AM 發表

要搞清楚滴水有三個地方,
水掣入牆漏,
水掣出水漏,或
水掣本身個芯漏,
有唔同應對方法。

如果擰吓會有改變,可能水掣本身漏。
見 #8

引用:
原帖由 iixmm 於 2021-2-7 04:43 PM 發表

見 #8
要用紙巾揩吓箭咀位有冇濕,至可以知道喉漏定係掣漏。。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-2-7 04:56 PM 發表

要用紙巾揩吓箭咀位有冇濕,至可以知道喉漏定係掣漏。。

箭咀位冇濕

引用:
原帖由 iixmm 於 2021-2-7 06:44 PM 發表

箭咀位冇濕
咁就要換咗個掣了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iixmm 於 2021-2-7 16:41 發表

滴水部位見圖

如果先抹亁水管,大概 45-55 分鐘形成這滴水準備跌落來。
條芯司路蝕咗
最好換咗個曲尺制
你呢個係4分內牙出三分曲尺制

回覆 引用 TOP

樓主嚨頭快子好似是硬喉,換完曲掣小心到硬喉漏水,個硬喉欖有少少特別

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]