• 瀏覽: 3,982
  • 回覆: 14
大家去日本旅遊,乘坐新幹線或特急火車,覺得放置行理是否麻煩,尤其是大件行李沒有充足位置擺放,

熱賣及精選
引用:
原帖由 csh68 於 2021-2-4 08:25 PM 發表

大家去日本旅遊,乘坐新幹線或特急火車,覺得放置行理是否麻煩,尤其是大件行李沒有充足位置擺放,
經常大移動就一人一個20吋喼,即係可以手提上機那種,可放新幹線坐位頭上行李架,住有自助洗衣機嘅酒店,可減少帶衫數量。

新幹線每卡最後排坐位背後,有位放大件行李,不過訂位時要通知職員你有大件行李,否則會罰款。

引用:
原帖由 csh68 於 2021-2-4 08:25 PM 發表

睇你搭邊條路線,有啲喺車廂尾設有行李架,俾人放大喼

引用:
原帖由 Yorosan 於 2021-2-5 01:12 AM 發表

印象中, 大型行李預先登記, 係奧運年的特別安排, 但不知會否一直維持.
每卡車廂的最前及最後, 都有一定空間放行李, 印象中除非係機場特急車 / 當地黃金週之類的長假, 否則非常擠擁的情況, 真係非常非常少見.
個人覺得, 當地人對新幹線, 長假期以外, 係商務需求多於旅遊, 所以唔會有太多大型行李.
郊區特急就算了罷, 通常 Weekday 都係拍烏蠅的.
就算係旅遊, 當地人一家 ...
只係JR東海/West/九州嘅新幹線至要行李事先預約,無預約就要俾¥1000而已

去年乘搭小田急浪漫特快前往箱根 行李都是放於頭頂上行李架,勉強可以放入,幸好沒有攜帶大型行李

引用:

日本たと何でもやりやすいよ(笑)

正常一趟旅行,要帶大型行李嘅長途火車都唔會好多程,例如兩程,咁日本長途火車嘅班次都好密,只要你唔係揀啲好繁忙嘅日子或時段,架車應該都唔少吉位,可以比你放行李喺隔離位,都唔會太影響到人。

都未開放俾旅客,咁心急

引用:
原帖由 一人行 於 2021-2-8 02:37 AM 發表

正常一趟旅行,要帶大型行李嘅長途火車都唔會好多程,例如兩程,咁日本長途火車嘅班次都好密,只要你唔係揀啲好繁忙嘅日子或時段,架車應該都唔少吉位,可以比你放行李喺隔離位,都唔會太影響到人。
“架車應該都唔少吉位,可以比你放行李喺隔離位,都唔會太影響到人。”

如果係指定席都係唔好咁做。

引用:
原帖由 19638888 於 2021-2-8 10:56 AM 發表

“架車應該都唔少吉位,可以比你放行李喺隔離位,都唔會太影響到人。”

指定席就一定唔會咁做,但我一般坐自由席,上次由新大阪入廣島,架車都幾full,我仲諗個喼點擺好,點知一過神戶已多左唔少吉位,任揀,就算我用其中一個位擺喼,都唔會點影響到人。

引用:
原帖由 19638888 於 2021-2-8 10:56 AM 發表

如果東北同北陸新幹線好少會滿,除左大時大節,我見D日本仔都係放旁邊個位
如果太大我都係放旁邊,除非坐坐下有人坐你側邊

但通常中間都會寄左個大喼用行李袋移動,所以機會唔多

搭新幹線或JR特急,都唔覺得放行李有麻煩.

識日文好D

不如係機場寄件行李去酒店仲方便

主題標籤 #日本
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]