• 瀏覽: 575
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
各位巴打絲打,

小妹合約寫明有13個月糧而第13個月糧(即所謂雙糧)會在農曆年前出的。怎料僱主今天突然說明天出的"雙糧"只能出一半,請問這樣是否違約? 不接受可以嗎? 

熱賣及精選
同老細講勞工處見!

回覆 引用 TOP

勞工處見啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fxxkhiway 於 2021-2-10 11:54 PM 發表

各位巴打絲打,

小妹合約寫明有13個月糧而第13個月糧(即所謂雙糧)會在農曆年前出的。怎料僱主今天突然說明天出的"雙糧"只能出一半,請問這樣是否違約? 不接受可以嗎? 
你係咪做唔夠一年?

引用:
原帖由 A貨萬Sir 於 2021-2-11 12:19 PM 發表

你係咪做唔夠一年?
當然唔係,已做幾年,剛入職那年也按該年比例出雙糧的。

咁顧主有冇話另一半幾時出?如果冇,可以搵勞工處傾傾。

回覆 引用 TOP

應該出足的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fxxkhiway 於 2021-2-12 08:39 AM 發表

當然唔係,已做幾年,剛入職那年也按該年比例出雙糧的。
如果係咁,有冇解釋? 無就要去勞工處問問田點搞. 搞搞佢。反正呢份工都唔應該做落去。

引用:
原帖由 A貨萬Sir 於 2021-2-12 03:57 PM 發表

如果係咁,有冇解釋? 無就要去勞工處問問田點搞. 搞搞佢。反正呢份工都唔應該做落去。
佢咪話公司舊年生意唔好囉。
問題係冇理由出雙糧之前至講囉,要講都應該講明年的雙糧要睇公司生意,係咪?
而家佢好似入咗餐廳睇過餐牌點菜,食完至話只可比一半,佢有病嗎?

回覆 引用 TOP

隻dub

The morning after the dawn will be more than beautiful.................as long as I can breathe in the air of winning. @Causewaybay_coffeeshop

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fxxkhiway 於 2021-2-10 11:54 PM 發表

各位巴打絲打,

睇完後,直接去勞工處啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]