• 瀏覽: 20,064
  • 回覆: 109
無喇喇頭先電話響, 約過左新年, 下星期Zoom見工
聽完個電話有啲緊張, 我未試過Zoom...
難得send左成幾十份CV, 終於有HR打返比我
因為未試過網上interview,
係咪同平時video call, facetime差唔多???
有咩要特別注意

點解唔過左新年先約我, 依家個心羅羅攣....

(#84 收到2nd in 電話!!!)
( #103 終於請左我!!! )

後記: 估唔到係咁順利,我已經同左自己公司講轉工, 新工就4月開始返,估唔到呢個時勢都比我見到間自己想做既公司!

VC (Video conference) 求職見工懶人包:
1. 記得唔好只著上身,唔著褲
2. 小心唔好開左filter (背景放張關二哥鎮一鎮,講笑) 千祈唔好係床度in,背景係純色背景都ok
3. 鏡頭高度,燈光,最好之前set一次試吓先
4. 準備晒所有學教證書及工作證明,因有可能要在mon上show俾佢睇。功課要做好,CV寫好D
5. 女仔要化妝
6. 試收音清唔清+ 試網絡收得好唔好 (如有任何網絡上問題,保持鎮定同埋笑容。)
7. 見工前同家人講聲保持安靜,鎖房門!
8. 準備好回答的問題

熱賣及精選
引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 12:44 PM 發表

係咪同平時video call, facetime差唔多???
有咩要特別注意

記得唔好只著上身,唔著褲,試過有人中招!

不過我屋企間房好細.... 平時用電腦都係床上面
廳又唔方便, 依家點in都成問題

小心開左filter

回覆 引用 TOP

咩filter?

樓主見咩工?

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 12:44 PM 發表

有咩要特別注意

仲要準備晒所有學教證書及工作證明,因有可能要在mon上show俾佢睇。

女仔要化妝。

按平時在別人公司見工,準備好回答的問題。

仲有要鎮定

引用:
原帖由 哭崩剖白 於 2021-2-11 01:21 PM 發表

樓主見咩工?
Customer Service Officer (Ecommerce)

引用:
原帖由 Babi789 於 2021-2-11 02:32 PM 發表

仲要準備晒所有學教證書及工作證明,因有可能要在mon上show俾佢睇。

女仔要化妝。

按平時在別人公司見工,準備好回答的問題。

仲有要鎮定
好,得我都scan曬先。 我有搵啲問題,但唔知自己答得好唔好。

有料乜都唔洗怕

引用:

有咩要特別注意

背景放張關二哥鎮一鎮先啦

要注意嘅分兩個層面
外在,你嘅著裝,髮型呢啲野;後面嘅背景,我個人覺得坐喺梳化,背後有一兩幅畫會比較理想;鏡頭高度,燈光,最好之前set一次試吓先,避免蝦碌

談吐要得體,啖定,表達有層次,功課要做好,CV寫好D,講得出你對呢個位嘅理解同point of view,有機會show吓你之前嘅achievement

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 01:16 PM 發表

咩filter?
外國有律師遙距開庭時,因借用助手的電腦但不懂使用,引致貓上庭時說:“我不是貓!”,法官回 “這點我明白”

附件

2021-02-12 03.06.11.png(384.6 KB)

2021-2-12 03:15 AM

2021-02-12 03.06.11.png

just an another software for VC

E R I K
S O O
DESIGN
引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 12:58 PM 發表

不過我屋企間房好細.... 平時用電腦都係床上面
廳又唔方便, 依家點in都成問題
床上不太好吧,雖然係in你個人,但背景都會影響對方對你嘅印象。zoom有電話app,可以在家找個方便地方。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]