• 瀏覽: 15,145
  • 回覆: 101
引用:
原帖由 tt_dc 於 2021-2-16 09:00 AM 發表

早5-10分鐘登入,確保你既network, zoom link and ID 啱。
中途如有任何網絡上問題,保持慎定同埋笑容。
其他嘢同平時見工一樣,自己準備好
一早登入,zoom會發個郵件去催對方,所以唔好太早入

回覆 引用 TOP

我上年都試過用zoom 見工(最後in得成), 我覺得最重要都係衣著要同親自去咁一樣啦. 同埋可能我first in時我係在街上in (自己去了商場搵個安靜的位置講野), 網上in時有時會聽唔清楚對方講什麼, 就要比較有耐性同禮貌地叫人再講一次. 我覺得網上in其實仲難過親身, 因為未必睇到對方點諗. 不過最重要都係自己present自己得體就可以.  

回覆 引用 TOP

聽日就interview 集氣🙏🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 12:44 PM 發表

無喇喇頭先電話響, 約過左新年, 下星期Zoom見工
聽完個電話有啲緊張, 我未試過Zoom...
難得send左成幾十份CV, 終於有HR打返比我
因為未試過網上interview,
係咪同平時video call, facetime差唔多???
有咩要特別注意

點解唔過左新年先約我, 依家個心羅羅攣....
見工前同家人講聲保持安靜,鎖房門!試收音清唔清,試網絡收得好唔好...祝你好運

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 12:44 PM 發表

係咪同平時video call, facetime差唔多???
有咩要特別注意

我覺得最重要是執正啲你個樣 Facetime見工已經隔住個Mon 冇得親身感受你係一個點嘅人 就要執得自己外表Smart一點 至少要Gel頭/女的要化個淡妝 精精神神

引用:
原帖由 大大力誰人 於 2021-2-11 12:46 PM 發表

記得唔好只著上身,唔著褲,試過有人中招!
會唔會呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-2-11 11:29 PM 發表

背景放張關二哥鎮一鎮先啦
背景應該用煉獄

1. 搵個屋企安靜既地方, 房呀之類, 同全屋企講你幾時Zoom唔好嘈你.
2. 搵個上網接收穩定既地方.
3. 用手機唔係問題, 最好用pad啦, 個mon大d, set stand最好啦.
4. 早一日半日試一試個Zoom, 個咪收音清唔清楚, 聽得清唔清楚, 唔清就買過個啦. 個鏡頭ok唔ok, 有需要就set background. 
5. 如果有回音就記得唔講野就mute左自己先, 講野又記得要un-mute. 有時對方聽到自己回音都幾炆架.

工具係好緊要, 有時開會見d人用Zoom, 又唔記得mute呀, 個咪又差, 真係好嘔血.

記住下身要著褲,西褲!唔係你急尿要離開座位就現形!

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 08:01 PM 發表

好,得我都scan曬先。 我有搵啲問題,但唔知自己答得好唔好。
預祝成功💪🏽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 trosterama 於 2021-2-16 07:41 PM 發表

記住下身要著褲,西褲!唔係你急尿要離開座位就現形!
我會! 萬無一失!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thendless 於 2021-2-16 02:22 PM 發表

1. 搵個屋企安靜既地方, 房呀之類, 同全屋企講你幾時Zoom唔好嘈你.
2. 搵個上網接收穩定既地方.
3. 用手機唔係問題, 最好用pad啦, 個mon大d, set stand最好啦.
4. 早一日半日試一試個Zoom, 個咪收音清唔清楚, 聽得清唔清楚, 唔清就買過個啦. 個鏡頭ok唔ok, 有需要就set background. 
5. 如果有回音就記得唔講野就mute左自己先 ...
呢個正呀

引用:
原帖由 benben999 於 2021-2-16 02:08 PM 發表

背景應該用煉獄
係咪代表我經得起考驗

回覆 引用 TOP

引用:

有咩要特別注意

記得下身要著褲。

引用:
原帖由 frozenaurora 於 2021-2-16 01:34 AM 發表

唔好係床度in,背景係純色背景都ok
宜家係in個人,唔係in個境呀!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]