• 瀏覽: 18,610
  • 回覆: 108
引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 12:44 PM 發表

無喇喇頭先電話響, 約過左新年, 下星期Zoom見工
聽完個電話有啲緊張, 我未試過Zoom...
難得send左成幾十份CV, 終於有HR打返比我
因為未試過網上interview,
係咪同平時video call, facetime差唔多???
有咩要特別注意

點解唔過左新年先約我, 依家個心羅羅攣....
你幾多歲
你係女?

回覆 引用 TOP

zoom 唔係有得set background 架咩?

依家先第一次zoom搵工, 證明幾好境, 比個機會其他人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ANDY@康 於 2021-2-15 10:25 AM 發表

zoom 唔係有得set background 架咩?
Zoom個background好唔穩定,以前試過用效果唔係咁好。更新左就唔知道啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 滿滿液晶膠袋 於 2021-2-14 02:01 PM 發表

建議你可以試下用XSPLIT,佢可以幫你設定你背景的畫面。
會5會俾人覺得冇誠意?執好個廳米仲好

柄你

回覆 引用 TOP

攪唔掂咪繼續搵工囉,唔會蝕

回覆 引用 TOP

女既話試下唔著上衫

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-13 08:26 AM 發表

咩係VC?
video conferencing視像會議

回覆 引用 TOP

記得著成套西裝,之前有個帖無著褲,結果完左面試以為熄左鏡頭,一起身下身比面試官睇到晒 

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

唔好係床度in,背景係純色背景都ok

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-2-11 12:58 PM 發表

不過我屋企間房好細.... 平時用電腦都係床上面
廳又唔方便, 依家點in都成問題
出virtual background 囉。

回覆 引用 TOP

有自信啲

回覆 引用 TOP

早5-10分鐘登入,確保你既network, zoom link and ID 啱。
中途如有任何網絡上問題,保持慎定同埋笑容。
其他嘢同平時見工一樣,自己準備好

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]