• 瀏覽: 3,056
  • 回覆: 33
明成祖朱棣是朱元璋的第四個兒子

他老爸不想將江山傳給他,他靠自己的力量從姪子手中搶過江山

他即位後,幹了幾件大事,包括派鄭和下西洋及遷都

鄭和下西洋的故事,大家歷史都讀過,就不多說了

就遷都來說,他將首都從南京遷到北京

莫說是西元十四世紀的古代,要從南京遷都到北京的千萬里之遙

就算是現代的台灣,即使只是想把首都從台北遷都到台中,

那也是會消耗掉整個台灣非常多人力、物力的大事

忙著遷都之餘,他還能規劃建造雄偉的紫禁城

有沒有這位神人皇帝的八卦

還有,當時明朝的國力真的強盛到這種程度?

不但可以造鄭和的無敵鑑隊、還可以遷都又建一座紫禁城?

死去原知萬事空,但悲不見九州同。王師北定中原日,家祭毋忘告乃翁
熱賣及精選
引用:
原帖由 yin848 於 2021-2-11 09:46 PM 發表

那也是會消耗掉整個台灣非常 ...
朱棣接收了元朝的回回,而且有蒙古兵做前鋒,所以科技,航海,商貿知識,出草原遠佂能力都比其他中原中原王朝強得多,
不過呢班人死哂之後明朝軍力亦大幅下滑

引用:
原帖由 yin848 於 2021-2-11 09:46 PM 發表

點解會覺得遷都同下西洋呢兩樣就可能超越秦皇漢武?
先不論開拓疆土趙政同劉徹都比朱棣貢獻大,兩人做嘅大型建設同移民規模都比朱棣程度更高
朱棣亦都比唔起其父朱元璋

引用:

明成祖同佢老豆一樣心理變態

引用:
原帖由 白馬義從 於 2021-2-12 04:29 PM 發表

點解會覺得遷都同下西洋呢兩樣就可能超越秦皇漢武?
先不論開拓疆土趙政同劉徹都比朱棣貢獻大,兩人做嘅大型建設同移民規模都比朱棣程度更高
朱棣亦都比唔起其父朱元璋
嬴政一定比朱棣強,至於劉徹,只係靠文景的餘蔭,比不上朱棣的文治武功

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-2-12 10:49 PM 發表

明成祖同佢老豆一樣心理變態
朱元璋父子殺性極重,
做佢地下屬無運行
但係佢地兩父子都沒有奴役百姓

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-2-13 08:13 PM 發表

嬴政一定比朱棣強,至於劉徹,只係靠文景的餘蔭,比不上朱棣的文治武功
漢武搞到幾乎亡國,冇亡國係佢好彩,佢死後直情大臣們拒絕爲佢立廟號,宣帝時先幫佢立廟號叫世宗,可知佢所作所爲幾咁天怒人怨,但好奇怪史家冇掉佢入暴君糸列

我覺得 唐太宗 也是超越了漢武
把周邊的國家/外族 全部打爆

502 Bad Gateway
403 Forbidden
引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2021-2-13 11:09 PM 發表

我覺得 唐太宗 也是超越了漢武
把周邊的國家/外族 全部打爆
高麗已經2次都打唔贏人地,吐蕃要用和親收買,佢叻係邊?其他被征服都係彈丸小國冇咩咁巴閉,係收服突厥先叫威水,但太宗同突厥關係一直係個謎,大有可能佢地係高祖時代已秘密勾結爲世民奪位作準備。

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-2-14 12:16 AM 發表

高麗已經2次都打唔贏人地,吐蕃要用和親收買,佢叻係邊?其他被征服都係彈丸小國冇咩咁巴閉,係收服突厥先叫威水,但太宗同突厥關係一直係個謎,大有可能佢地係高祖時代已秘密勾結爲世民奪位作準備。
太宗對高句麗只打過一次, 基本上打贏咗,
吐蕃完全吾知佢係咩料, 中原王朝對呢個遙遠國家毫無認識, 和親可以了解一下吐蕃,
基本上太宗時期與吐蕃接觸係打贏的
至於唐太宗擊敗的對手有東突擊厥, 西突厥, 薛延陀, 吐谷渾, 全部都係嗰個年代最強的騎馬民族

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-2-14 01:51 AM 發表

太宗對高句麗只打過一次, 基本上打贏咗,
吐蕃完全吾知佢係咩料, 中原王朝對呢個遙遠國家毫無認識, 和親可以了解一下吐蕃,
基本上太宗時期與吐蕃接觸係打贏的
至於唐太宗擊敗的對手有東突擊厥, 西突厥, 薛延陀, 吐谷渾, 全部都係嗰個年代最強的騎馬民族
其實唐朝很厲害..........北方的遊牧民族幾乎對 唐朝沒有太大威脅
包括後來的 「後突厥」和「回鶻」

反而最大威脅是西部的 吐蕃

502 Bad Gateway
403 Forbidden
引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-2-13 08:13 PM 發表

趙政都係「奮六世之餘烈」先統一六國
朱棣何嘗唔係靠朱元璋遺澤先有後來永樂盛世
劉徹論武功有東平朝鮮、西通西域、南滅諸越、北逐匈奴,論文治有定五銖錢、行算緡告緡、設平準均輸、奠定完善察舉制
朱棣相比之下五次北伐勞而無大功,文治上大抵循用朱元璋一套
點同劉徹比

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-2-13 09:24 PM 發表

漢武搞到幾乎亡國,冇亡國係佢好彩,佢死後直情大臣們拒絕爲佢立廟號,宣帝時先幫佢立廟號叫世宗,可知佢所作所爲幾咁天怒人怨,但好奇怪史家冇掉佢入暴君糸列
廟號制度係商朝嘅制度,本來漢朝只係學周朝玩諡號制度,後來景帝劉啟、宣帝劉詢同王莽為咗收攏人心同鞏固地位先引用廟號制度來追封先帝

引用:

完全唔同
漢武只有文景留給佢的人口馬匹
唔代表可以反攻匈奴的硬實力
如果你咁計
就唔會有弱宋啦
宋太宗時黨項都未發揮出斷河西走廊的威力

漢武帝時匈奴係大汗國
如果唔係有一定控制地方能力
張騫就唔會咁易比匈奴捉到啦

漢武帝先學李牧圍匈奴王失敗
先派張騫遊說大月氏
再用人成功咁發掘左衛青同霍去病

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 十九八 於 2021-2-14 09:04 PM 發表

完全唔同
漢武只有文景留給佢的人口馬匹
唔代表可以反攻匈奴的硬實力
如果你咁計
就唔會有弱宋啦
宋太宗時黨項都未發揮出斷河西走廊的威力

漢武帝時匈奴係大汗國
如果唔係有一定控制地方能力
張騫就唔會咁易比匈奴捉到啦

漢武帝先學李牧圍匈奴王失敗
先派張騫遊說大月氏
再用人成功咁發掘左衛青同霍去病
未有馬蹬的年代,遊牧民族好打有限,戰國時代的秦趙燕三國吾止吾驚匈奴東胡,仲可以反過來侵佔佢地地盤,
漢朝會被匈奴欺凌,係因為漢朝係一班吾識養馬嘅南方人所建立,
對付北方騎兵毫無辨法,

漢武帝打匈奴打到幾乎亡國,秦人趙人甚至朱棣真係笑而不語

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]