• 瀏覽: 5,686
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
漏油, 但又依然正常打到窿, 有無得修理?

熱賣及精選
可拿去新填地街那邊的店鋪整, 但整完都唔耐用

漏了油, 壓力不足, 效率特好多, 及逐漸冇力水!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-12 11:15 AM 發表

爆個下有火花, 有濃味, 依家鑽嘴底部有黑色油, 估唔到油壓鑽會爆炸!

小事,耐唔中加返油就得,hilti 係直豇建議每次用都加

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-12 11:15 AM 發表

唔關事,油壓鑽係用機械撞擊,油只係潤滑作用

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-2-12 12:05 PM 發表

油壓鑽內有一個油壓波箱,用來推動氣缸,再由氣缸擠出壓縮空氣敲打鐵塊,最後鐵塊撞向鑽頭來完成一次衝擊。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-2-12 12:05 PM 發表

所以覺得奇怪, 我個支20SR, 97年擺到依家, 應該無油箱, 咁爆乜呢? 出完火花, 一陣濃味, 以為開唔到機, 又開到, 以為打唔入牆啦, 佢又打到!
但係又驚佢突然死亡.

附件

20SR.JPG(9.13 KB)

2021-2-12 01:22 PM

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-12 01:15 PM 發表

油壓鑽內有一個油壓波箱,用來推動氣缸,再由氣缸擠出壓縮空氣敲打鐵塊,最後鐵塊撞向鑽頭來完成一次衝擊。
仲有氣缸應該得返 馬路嗰啲大風炮

家居同細工程 冇見好多年

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-2-12 01:26 PM 發表

仲有氣缸應該得返 馬路嗰啲大風炮

家居同細工程 冇見好多年
油壓鑽內是有小型油壓缸以加大撞擊力,沖擊鑽才是純機械式沖擊。

引用:
原帖由 2829 於 2021-2-12 10:47 AM 發表

爆個下有火花, 有濃味, 依家鑽嘴底部有黑色油, 估唔到油壓鑽會爆炸!
兩件事
碳精蝕才勁火花

漏油索頭內的油封膠圈蝕
或者太高温
潤滑油溶化液體

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
只是爆了在開關掣的防火花的電容,所以可以不理

枱前明火機,疑見中南海,舉頭抽私煙,抵陪偲李嫣..好詩好詩..
[url]https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29715819[/url]
兩個吸煙 一個早死 投票
想唔想你屋企細路食二手煙,仲要係中南海私煙咁cheap
有氣缸係呢種,唔係師父搵食用冇乜機會接觸

引用:
原帖由 昌曲 於 2021-2-12 01:38 PM 發表

只是爆了在開關掣的防火花的電容,所以可以不理
唔係喎, 手柄粒電容, 20年前爆過, 上去葵涌服務中心換過啦. 今次係前面波箱個位出火花同濃味.
依支野, 一買無耐就爆電容.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]