• 瀏覽: 11,134
  • 回覆: 159
  • 追帖: 1
本主題由 liecharyo 於 2021-3-24 01:15 PM 分類
大家好, 本人31歲,最近失業,短期內亦不能工作,因此準備了一份提早退休計劃給自己,想大家給一點意見睇下可唔可行。

資產:
1. 現金310萬
2. 出租物業市值890萬 (尚餘28年按揭404萬, 每月供款$15,000, 管理費$1,700, 租金收入每月$17,000, 因此淨支出為零)

本人根據現時情況製作了一份現金流表:
1. 每月支出$6,000 (沒工作後可以更少), 與家人用住, 不打算結婚生子, 每年支出按3%通漲增加計算
2. 儲備保險支出尚餘13年 (每年供$13,470), 預計55歲提取, 現金價值將會是$670,000
3. 自願醫保靈活計劃支出 (很重要.. 用來保障未來有機會的入院開支)
4. 資產收入打算買入極低風險回報產品 (年回報假設為資產值的1.5%)
5. 租金收入假設在未來數十年都維持每月$17,000。於59歲時按揭將會供完, 並同時做逆按揭, 因此2049年開始每月租金收入$17,000和逆按收入$16,240
retire — ImgBB (ibb.co)

熱賣及精選
引用:
原帖由 急焦大名車 於 2021-2-13 06:57 PM 發表

大家好, 本人31歲,最近失業,短期內亦不能工作,因此準備了一份提早退休計劃給自己,想大家給一點意見睇下可唔可行。

資產:
1. 現金310萬
2. 出租物業市值890萬 (尚餘28年按揭404萬, 每月供款$15,000, 管理費$1,700, 租金收入每月$17,000, 因此淨支出為零)

1. 每月支出$6,000 (沒工作後可以更少) ...
仲好後生,同埋得咁少錢真係唔建議你退休

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-2-13 07:47 PM 發表

仲好後生,同埋得咁少錢真係唔建議你退休
我計到80歲 見個現金流可以維持資產係100萬以上先會有呢個唸法
唔知實行上黎得唔得

你估工作只是為了糊口?
其實不工作仲慘過自殺
香討專家們是為了生活的意義而工作
而不是計算戶口能否提早退休
李嘉誠90歲才半退休
他是不夠錢用嗎?

我話你知呀. 唔駛計咁多架.....計幾多都無用. 我當年夠係咁計. 係咁計啦. 最後未又係變晒. 晒鬼氣啦. 永遠變化趕不上時代. 每日. 每月. 每年都唔同. 何況你仲係31歲人仔. 仲有好長條路要行呀. . . . . 講退休, 不過講下聽日食咩好過啦. 

樓上所言甚是。
五年前,你估唔估到而家個世界會係咁?
當你有70歲命,其實好可能唔止,大拿拿40年,係五年嘅8倍。點預算到咁長遠?

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2021-2-13 08:41 PM 發表

你估工作只是為了糊口?
其實不工作仲慘過自殺
香討專家們是為了生活的意義而工作
而不是計算戶口能否提早退休
李嘉誠90歲才半退休
他是不夠錢用嗎?
同意,就算完全唔講錢,冇野做真係悶到飛起。

引用:
原帖由 Ivictory678 於 2021-2-13 09:08 PM 發表

同意,就算完全唔講錢,冇野做真係悶到飛起。
悶就唔怕既,有好多有意義既野可以做,例如做義工。都係想知我既現金流計劃足唔足夠支持不再全職工作姐

引用:
原帖由 急焦大名車 於 2021-2-13 08:01 PM 發表

我計到80歲 見個現金流可以維持資產係100萬以上先會有呢個唸法
唔知實行上黎得唔得
計就一定係咩,有早知無乞衣啦
得果咁少錢都係繼續番工啦

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-2-13 11:27 PM 發表

計就一定係咩,有早知無乞衣啦
得果咁少錢都係繼續番工啦
我都係想知我既現金流計算有無咩意見

引用:
原帖由 急焦大名車 於 2021-2-13 06:57 PM 發表

資產:
1. 現金310萬

1. 每月支出$6,000 (沒工作後可以更少) ...
唔夠!唔駛計,香港一定唔得。

可以, 但留意50年樓未必批, 當然你話太古城, 嘉湖, D大屋苑另計。50年單幢樓好難放
另外2047年後土地會有再安排, 你2047年後D樓價已經唔知點計

1. 你有冇計差餉?
2. 你唔好當現在供樓利率% 你就當4%比較穩健
3. 銀行火險

31歲拎住310萬無乜可能退到休吧,
如果係31歲拎住310萬美元或者65歲拎住310萬現金先值得考慮退休.

引用:
原帖由 ducklhl 於 2021-2-14 09:40 AM 發表

可以, 但留意50年樓未必批, 當然你話太古城, 嘉湖, D大屋苑另計。50年單幢樓好難放
另外2047年後土地會有再安排, 你2047年後D樓價已經唔知點計

1. 你有冇計差餉?
2. 你唔好當現在供樓利率% 你就當4%比較穩健
3. 銀行火險
差餉每季2000到。

物業而家樓齡7年,屋苑黎

一年用三十萬,好多人年薪都冇咁多,
到六十歲咪賣左層樓等死囉。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]