• 瀏覽: 38,832
  • 回覆: 635
  • 追帖: 7
失業左幾個月仲要三月先有工返
完全冇希望唔知點算
我係因為心軟幫朋友令到我而家得返幾萬蚊
我完全唔知條路點走落去
我真係盡晒我自己努力
但係個天都好似唔俾機會
我試過飲食業遇到啲仆街
我見到建築業有前景我就去考平安卡保安卡
仲有保健化妝急救
我send 咗差唔多兩年裝修學徒嘅post完全一個回音都無

我真係每一晚都好緊張好唔開心好驚10年之後即係40歲俾人淘汰

最近好大壓力成日諗返起唔開心嘅嘢
成日可以希望可以用最快嘅搵返筆無左錢
我以前一年最多買$500左右嘅六合彩
但係到最近買$100一期

安安定定做份保安,無煩惱。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 askmepls 於 2021-2-13 11:35 PM 發表

完全冇希望唔知點算
我完全唔知條路點走落去
我真係盡晒我自己努力
但係個天都好似唔俾機會
我試過飲食業遇到啲仆街
仲有保健化妝急救

我真係每一晚都好緊張好唔開心好驚10年之後即係40歲俾人淘汰
做外賣師啦,月入5萬不是夢!

引用:
原帖由 askmepls 於 2021-2-13 11:35 PM 發表

完全冇希望唔知點算
我完全唔知條路點走落去
我真係盡晒我自己努力
但係個天都好似唔俾機會
我試過飲食業遇到啲仆街
仲有保健化妝急救

正常嚟講三十歲人要三層樓起手 基本上要財務自由

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-2-14 01:42 PM 發表

做外賣師啦,月入5萬不是夢!
外賣兩萬入息都未必有

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-2-14 04:29 PM 發表

正常嚟講三十歲人要三層樓起手 基本上要財務自由
吹水你就叻

引用:
原帖由 THOL 於 2021-2-15 07:37 AM 發表

吹水你就叻
我28己經有6層樓

3月有工返而家都2月中啦。
慳堙地幾萬蚊點都捱得到3月尾出糧卦?
唔洗咁擔心。

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-2-15 09:07 AM 發表

我28己經有6層樓
能分享一下如何有6層樓嗎 ?定係父母幫助或白手興家 ?

引用:
原帖由 vvv319 於 2021-2-15 10:06 AM 發表

能分享一下如何有6層樓嗎 ?定係父母幫助或白手興家 ?
父母起我20歲時, 畀咗三層樓我收租 ,然後自己樓滾樓再多三層

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-2-15 10:12 AM 發表

父母起我20歲時, 畀咗三層樓我收租 ,然後自己樓滾樓再多三層
👍,有父母幫忙加上自己的努力值得贊,因為好多有錢仔只懂花錢不會自己努力,花完又問老豆拿錢。社會上有很多人怪社會唔公平,被人忽視 ,其實香討亦有好多人根本不嘗試去了解背后如何努力才會成功,只會採取不相信,用一切自己膚淺的目光和文字,甚至人生攻擊來達到自我感覺良好,其實真的覺得這些香港人挺可悲,因為他們不想面對現實。

引用:

完全冇希望唔知點算
我完全唔知條路點走落去
我真係盡晒我自己努力
但係個天都好似唔俾機會
我試過飲食業遇到啲仆街
仲有保健化妝急救

如果我沒有記錯,我30 歲時候銀行亦只有10~20 萬左右 (因為18 歲開始工作分擔家庭的開支,不可以繼續升讀),當時亦沒有房,但在一直努力下,現在48 歲資產與現金共約有2600 萬,這並不是代表什麼,只是想說只要保持努力與實力,機會來了便有能力去把握和爭取, 不要放棄 😊

引用:
原帖由 vvv319 於 2021-2-15 10:47 AM 發表

👍,有父母幫忙加上自己的努力值得贊,因為好多有錢仔只懂花錢不會自己努力,花完又問老豆拿錢。社會上有很多人怪社會唔公平,被人忽視 ,其實香討亦有好多人根本不嘗試去了解背后如何努力才會成功,只會採取不相信,用一切自己膚淺的目光和文字,甚至人生攻擊來達到自我感覺良好,其實真的覺得這些香港人挺可悲,因為他們不想面對現實。
係㗎自己努力先至係主因!
我初二已經啟市做生意賺錢, 人哋就放假使錢,我就返工賺錢, 呢個咪就係分別囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]