• 瀏覽: 4,097
  • 回覆: 45
  • 追帖: 2
請指教
謝謝

內容純屬討論,不代表本帖立場
請不要帖內爭執
註:因為信箱有限,未得同意,請唔好PM
發言理性,否則,惟有block,唔該曬
熱賣及精選
邊種生意?

車鋪,網上,TRAINING CENTER配件定代理?

建議試下打工先.

超入門的生活 用MAC中文 Video 教學 .
http://wisetask.blogspot.hk/
單車新手升級購物指南.
http://weirdjun.blogspot.hk/
引用:
原帖由 hohohea 於 2021-2-14 08:33 PM 發表

邊種生意?

車鋪,網上,TRAINING CENTER配件定代理?

建議試下打工先.
1 整
2 賣
3 租

內容純屬討論,不代表本帖立場
請不要帖內爭執
註:因為信箱有限,未得同意,請唔好PM
發言理性,否則,惟有block,唔該曬
1 整<<<你有無好師傅???  
你整一架車有幾好揾?  舉個例最低工資$37.5 你有無信心一小時賺到租金同 $37.5以上? 咁當然師傅唔只$37.5
例子 1)簡單拆件洗全車要一日,做緊野又招乎唔到生意
2 賣  香港巿場細,好多識的牌子比震羊拎左,你賣cheap車唔會夠大陸淘寶平,貴車無人理你
3 租   可能係最好揾

但好睇天氣  仲有香港最大困難係鋪租

如果你係原原民有間村屋近單車徑
咁就一定win

我做過單車part time
下雨時唔好話做生意
人都無人來

賣單車野你又難揾一間未有人識但又係正野
例子 我見到台灣單車展有個矽膠把帶想拎返香港賣
佢開我最小訂一千件...........
隻把帶都成百幾二百一條
我無本事了

最後佢送一條比我都唔做幾十件小生意

我又一個例小
miroshift 香港無代理
但更加無人買

網上討論 認真你便輸
個市場接近飽和, 租車市場少左共享加疫情有返d起色, 如果無本, 整車賣車就自己落場, 一定要揾平租既地方開檔, 主力網上, 夠毅力做埋24小時救車即call即到, 賣車送上門加上門維修唔好怕辛苦

朋友朋友都係一間小店賣野做起, 一路做到依家有幾十間分店

當年沈生利時開鋪, 依家IT上埋市

引用:
原帖由 fale 於 2021-2-15 12:08 AM 發表

個市場接近飽和, 租車市場少左共享加疫情有返d起色, 如果無本, 整車賣車就自己落場, 一定要揾平租既地方開檔, 主力網上, 夠毅力做埋24小時救車即call即到, 賣車送上門加上門維修唔好怕辛苦

當年做鋪點同依家?!用當年既做法依家唔掂…

依家個個都識網購車件,但人工就唔想人賺,有d人見裝件一百蚊人工已經話人黑店…

你係咪見到近呢一年多左人踩車, 所以有做單車生意念頭
多左人踩車某程度同疫情有關, 
過多一年半載, 疫情緩和...甚至無疫情, 
踩車人數可能大幅下降, 你承唔承受到呢下衝擊

[img][/img]
樓主有貨車可作流動租和修單車,將軍澳海旁單車徑,生意大把,只得一間舖,租得幾貴吓。出租家庭式中小形單車為主便行

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2021-2-15 12:34 AM 發表

你係咪見到近呢一年多左人踩車, 所以有做單車生意念頭
多左人踩車某程度同疫情有關, 
過多一年半載, 疫情緩和...甚至無疫情, 
踩車人數可能大幅下降, 你承唔承受到呢下衝擊
早兩年連大埔新城都唔做, 火炭世紀同佢以前都成日幫襯

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-2-15 12:34 AM 發表

當年做鋪點同依家?!用當年既做法依家唔掂…

依家個個都識網購車件,但人工就唔想人賺,有d人見裝件一百蚊人工已經話人黑店…
同做車房一樣, 換偈油收一百話貴自己換, 但仲有車房生存到, 因為好多人怕煩寧願揾人跟晒所有野

所以開頭最好自己落手落腳跟足d就會揾到好客, 我有朋友買一兩架貴車掛係公司當裝飾, 多過踩, 依d客咪好做, 物以類聚人以群分, 自然佢d朋友朋友朋友又變埋客仔生意就係咁黎

引用:
原帖由 fale 於 2021-2-15 12:53 AM 發表

早兩年連大埔新城都唔做, 火炭世紀同佢以前都成日幫襯
單係火炭
執笠都幾間
1)JC
2)深之都搬去火炭就完
3)Racing Force
4) YY 不是村那間
5)私房
6)有間唔記得咩名係噴油
7)淘寶周

我睇唔到有咩咁好好生意

網上討論 認真你便輸
引用:
原帖由 fale 於 2021-2-15 12:08 AM 發表

無得想當年啦

以前屋村開間文員店 士多可以過一世
現在三年租約完唔比你續

以前灣仔碼頭臧姑娘$500一架木頭車起家
如果今天木頭車賣食  599G  食環玩謝你

無得想當年架啦

有得想當年
揾下一隻QQ一手都變幾百萬

網上討論 認真你便輸
引用:
原帖由 Golderneagle 於 2021-2-14 07:28 PM 發表

請指教
謝謝
疫情過後所有關於戶外運動裝備包括單車生意一定向下, 所以想開單車鋪?自己諗

引用:
原帖由 fale 於 2021-2-15 01:01 AM 發表

同做車房一樣, 換偈油收一百話貴自己換, 但仲有車房生存到, 因為好多人怕煩寧願揾人跟晒所有野

所以開頭最好自己落手落腳跟足d就會揾到好客, 我有朋友買一兩架貴車掛係公司當裝飾, 多過踩, 依d客咪好做, 物以類聚人以群分, 自然佢d朋友朋友朋友又變埋客仔生意就係咁黎
換偈油收一百咁平?

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-2-15 08:28 AM 發表

換偈油收一百咁平?
歐州私家車當然唔得la

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]