• 瀏覽: 5,307
  • 回覆: 42
  • 追帖: 4
一開水喉,即漏水,請問各位c兄,冇冇得整?

附件

IMG_20210215_171809.jpg(320.32 KB)

2021-2-15 05:35 PM

熱賣及精選

附件

WhatsApp Image 2020-03-28 at 17.32.56.jpeg(82.67 KB)

2021-2-15 05:50 PM

WhatsApp Image 2020-03-28 at 17.32.56.jpeg

引用:
原帖由 wewewawa222 於 15/2/2021 05:50 PM 發表

換閥芯
吾該晒,會試吓

開關無問題應該和閥芯無關。
我覺得要換密封墊片。

應該係要換墊片/膠圈。如果係陶磁蕊有事,會係關唔實水喉漏水

如果自己可以拆個芯出黎,主要係換咗個大膠圈已經可以。。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
通常都係換膠圈再收番緊就得,但呢啲膠圈唔識去買又另一個問題,有錢唔想煩就直接成套換左佢破舊迎新

拆得成個閥芯出來就唔只換膠圈喇, 料平人工貴, 自己換都係咁話, 最好成個閥芯換埋佢

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

吾該晒各位C兄

以前試過咁樣漏水,拆個濾芯出嚟洗下,可能有沙粒所以漏水,洗完就無事。

如果個龍頭用咗幾年,想拆個陶瓷蕊出嚟,一啲都唔容易…

買個新陶瓷蕊

拆舊蕊

裝新蕊

廚房龍頭,係可以張個水喉兩邊撥,衣個轉位係有個膠圈(甚至兩個膠圈)封住,當個膠圈有損蝕,就會有水滲出嚟,樓主張相所指漏水位似係衣個問題…
唔似係陶磁蕊閥問題,陶磁蕊有問題係會関唔實個水喉滴水

引用:
原帖由 kennylau2011 於 2021-2-16 05:41 PM 發表

通常都係換膠圈再收番緊就得,但呢啲膠圈唔識去買又另一個問題,有錢唔想煩就直接成套換左佢破舊迎新
師兄你好
請問上述工序是否需要關水掣?

先閂咗星盆下面冷熱來水制…

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]