• 瀏覽: 2,136
  • 回覆: 13
面對封關,本地遊熾熱!

西貢北潭涌 / 黃石碼頭的巴士線尤甚!

尤其2019,相關路線,包括惟一於平日亦有服務的94,都全面使用ATENU,更上層樓!

以北潭涌 / 黃石碼頭,咁窄彎,而家ATENU冇RAS,轉向都幾費力

既然E6M都全面RAS,我覺得九巴應把K廠部分ATENU加設RAS

一來,行北潭涌線,出入總站更輕便

二來,仲可以行埋92甚至91M

2021年3月
intel tiger lake虎虎生威!
intel rocket lake火箭飛升!
與qualcomm打擊毒果 / AMD / TSMC台毒!
有中國,有intel,世界才有奧運,才有希望!
熱賣及精選
RAS 開啲唔開啲,會否令揸車人仔好混亂呢!

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-2-16 10:42 發表

RAS 開啲唔開啲,會否令揸車人仔好混亂呢!
唔見得會

新巴城巴於2014-2016,逐步增加RAS

https://hkbus.fandom.com/wiki/En ... 1.E5.8A.9F.E8.83.BD
引用:
6300[15]、8009-8065[16]、8325-8360[17]、9104-9105、9109、9111-9148[18]在出牌時設有尾軸反方向輔助轉向功能,並於駕駛室旁貼上「尾軸輔助轉向」貼紙,以提示車長[19]。由於意外頻生,除了6300/SV9154外,亞歷山大丹尼士亞太區分公司已於2013年10月起鎖上此功能[20][21],並拆除相關組件,有關貼紙亦已悉數除去。

直至2014年,8474-8506、8509-8536首次預先啟動了尾軸輔助轉向功能[22],其後城巴陸續為已投入服務的車輛啟動相關功能。
都係加個警告牌

2021年3月
認同
九巴全部E6M設有RAS,部分ATENU需要有RAS 

柴灣及小西灣的對面海是將軍澳
唔係所有atenu都有ras嘅咩??只係九巴熄咗咋麻

引用:
原帖由 KZ1269 於 2021-2-17 03:16 發表

唔係所有atenu都有ras嘅咩??只係九巴熄咗咋麻
九巴只有
3ATENUW1 (現3ATENU152)
TW1 (現屬ATENU1651)
3ATENU153-222

https://hkbus.fandom.com/wiki/尾軸輔助轉向

2021年3月
反建議九巴買opera bus去取代小巴行郊區/少客線

引用:
原帖由 2021bidenewhope 於 2021-2-17 07:31 AM 發表

九巴只有
3ATENUW1 (現3ATENU152)
TW1 (現屬ATENU1651)
3ATENU153-222有

https://hkbus.fandom.com/wiki/尾軸輔助轉向
如果淨係俾94,咁都夠用啦

引用:
原帖由 KZ1269 於 2021-2-17 02:23 PM 發表

但94用唔到12.8M大車

引用:
原帖由 KZ1269 於 2021-2-17 02:23 PM 發表

用12米8行94?!大嘥啲掛。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-2-18 19:10 發表

用12米8行94?!大嘥啲掛。
我都覺

12.8都唔多。出哂都只有524部,仍不足令新界大線全面用12.8

幾時到94?

2021年3月
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2021-2-20 02:22 AM 發表

我建議九城新用短單車重開698R+T6+692假日雙向,698R+T6拉去東壩,改經萬宜路及西灣路,692拉去海下灣,加經海下路,大網仔路,福民路,西貢巴總,西貢公路,清水灣道,影業路及將轉,改不經唐明街,改經啟田道東行
698R+T6改經寶寧路,培成路,重華路,頌明,景榕,將轉及啟田道東行
加設690/698R/T6/692將轉轉乘優惠
你有無實地睇過萬宜路同西灣路的路面環境呢?!

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2021-2-17 12:41 PM 發表

反建議九巴買opera bus去取代小巴行郊區/少客線
opera bus係咪有得係車上面睇opera?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]