• 瀏覽: 3,065
  • 回覆: 17
  • 追帖: 3
我一月尾因為已經咳嗽兩三個月 加上背痛
就去睇公立急症室 當時照X光醫生話無特別
跟住二月頭去覆診 睇X光報告當日醫生話報告寫肺有疑似陰影 但醫生又話佢自己睇又唔係好覺 叫我當日再照一次X光穩陣點
咁最後照完 都係同我講無特別 就安排我月尾覆診 無講過要再照多次

但今日突然收到醫院打黎 叫我覆診當日再照一次X光⋯
打電話來個姑娘又答唔到乜事 只係問我有無張轉介紙到時去照X光

熱賣及精選
我應該點做好

即找私家胸肺科照野

回覆 引用 TOP

有時肺癌X光係睇吾到的

回覆 引用 TOP

師兄 應該找私家照邊種 是不是MRI 我唔係好識

回覆 引用 TOP

醫生會叫你照
我估CT卦

引用:
原帖由 wongshek 於 2021-2-16 07:51 PM 發表

醫生會叫你照
我估CT卦
X光有D位睇唔到
有病徵照CT最穩陣
希望樓主冇事!

回覆 引用 TOP

見醫生前照一照係正常程序。

引用:
原帖由 跳窗 於 2021-2-16 10:12 PM 發表

見醫生前照一照係正常程序。
明白 師兄意思係正常程序 唔洗過份擔心嗎?上網睇人話真係有事會直接改期提前叫你覆診 但我日期無變 只係叫我當日再影多張x光

回覆 引用 TOP

另外想問一下 照CT是否叫醫生寫紙再出去照會平少少

回覆 引用 TOP

你幾時覆診
醫生肯referral 出去照CT 係平d
我媽咪上個月都係照x 光見到陰影,前幾日做完抽組織化驗,3月5號覆診聽report,到時我都會問醫生拎referral letter 同佢出去照CT/MRI 

引用:
原帖由 Gemini_kwok 於 2021-2-16 11:05 PM 發表

你幾時覆診
醫生肯referral 出去照CT 係平d
我媽咪上個月都係照x 光見到陰影,前幾日做完抽組織化驗,3月5號覆診聽report,到時我都會問醫生拎referral letter 同佢出去照CT/MRI 
仲有9日覆診 只係今日突然打黎搞到好擔心 因為呢兩日咁岩耳嗚 剛好睇緊私家醫生 只係唔明白點解又照第三次 雖然上次照完第二張 佢睇完話無特別 但又安排我覆診我都唔明

回覆 引用 TOP

因住比政府拖你變嚴重
無錢就無得講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alan.tang 於 2021-2-16 06:24 PM 發表

我一月尾因為已經咳嗽兩三個月 加上背痛
就去睇公立急症室 當時照X光醫生話無特別
跟住二月頭去覆診 睇X光報告當日醫生話報告寫肺有疑似陰影 但醫生又話佢自己睇又唔係好覺 叫我當日再照一次X光穩陣點
咁最後照完 都係同我講無特別 就安排我月尾覆診 無講過要再照多次

但今日突然收到醫院打黎 叫我覆診當日再照一次X光⋯
打電話來個姑娘又答唔到乜事 只係問我有無張轉介紙到時去照X光
師兄唔係嚇你
咳咗幾個月又背痛
如經濟ok的話
盡快搵家庭醫生寫紙轉介睇呼吸系統科專科醫生
照X ray未必睇到肺癌

回覆 引用 TOP

咳左幾個月的話, 唔好等政府了, 出去私家啦, 至於照咩醫生到時會比指示

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]