• 瀏覽: 983
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
我們公務員如果遇着有同事問你借錢應該最多係3OOO元?

如果有同事問你借錢比一個難賭同事應該怎樣回應?

我由過年前有同事問我借錢入他馬會戶口,仲經常半夜12點幾whatspps叫你他馬會入戶口比他賭錢

年初三我係我屋企人拜年個同事痴線搏命打來叫比錢他入馬會賭馬,我屋企以為我比大耳X追數

熱賣及精選
我印象中冇硬性規定幾多錢
只係建議唔應該多過幾多錢
規限的主要係上司唔可以同下屬借錢,一蚊都唔可以

回覆 引用 TOP

無論你是他好友或親人,都不要借錢或再借錢,賭錢的上了癮會發狂問人借錢,永無完結。

最幫到他是請他戒賭。

再騷擾你,你應報警。

你之前如借過給他,看來是沒太可能會還到給你了!

回覆 引用 TOP

如借錢幫助別人醫療費用,真的是救命的,值得借。

如借錢幫助別人賭錢,但賭錢能敗國亡家,要制止。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shung1997 於 2021-2-16 09:41 PM 發表

我們公務員如果遇着有同事問你借錢應該最多係3OOO元?

如果有同事問你借錢比一個難賭同事應該怎樣回應?

我由過年前有同事問我借錢入他馬會戶口,仲經常半夜12點幾whatspps叫你他馬會入戶口比他賭錢

年初三我係我屋企人拜年個同事痴線搏命打來叫比錢他入馬會賭馬,我屋企以為我比大耳X追數
企硬唔借。
真係太騷擾就封鎖佢電話號碼

回覆 引用 TOP

閒錢多 預佢冇得還嘅 咪借畀佢囉

引用:
原帖由 cmk0160 於 2021-2-16 11:12 PM 發表

閒錢多 預佢冇得還嘅 咪借畀佢囉
之前有一次拖你兩個月先找數

公務員貸款須知  二零二零年八月
III. 《接受利益公告》一般許可範圍內的貸款

「行政長官已藉《接受利益公告》給予一般許可,准許公務員向某些貸款來源和在某些指定情況下借款。公告給予的一般許可包括(a)《接受利益公告》界定的親屬作出的貸款 見附錄 C(b) 公務員以私人名義向私交友好借取的款項,每次不得超過 3,000元,並且必須在30天內清還,而該私交友好並非該員在同局/部門工作的下屬,與該員所屬局/部門亦無公事往來;(c) 公務員以私人名義向其他人士借取的款項,每次不得超過 1,500元,並且必須在30天內清還,而該人並非該員在同局/部門工作的下屬,與該員所屬局/部門亦無公事往來」

資料來自公務員事務局網站

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shung1997 於 16/2/2021 23:47 發表

之前有一次拖你兩個月先找數
睇返爆兄回覆,就算同佢係私交好友都係借3000,及30日內要還清,仲要唔可以係同局有文件往來同事。
你直接forward段野比佢,睇佢仲敢唔敢問你借。

引用:
原帖由 toutou610 於 2021-2-17 01:28 PM 發表

睇返爆兄回覆,就算同佢係私交好友都係借3000,及30日內要還清,仲要唔可以係同局有文件往來同事。
你直接forward段野比佢,睇佢仲敢唔敢問你借。
難賭鬼吾會理你,我年初四報咗警

引用:
原帖由 shung1997 於 2021-2-17 01:36 PM 發表

難賭鬼吾會理你,我年初四報咗警
我老闆話果個同事已經退咗休同場地無關係!係你自己私人關係!

回覆 引用 TOP

拉黑佢, block 佢電話

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2021-2-25 03:40 PM 發表

拉黑佢, block 佢電話
最敝他打去公司

引用:
原帖由 shung1997 於 2021-2-25 03:42 PM 發表

最敝他打去公司
咁直接吊柒佢, 斷交, 收線

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]