• 瀏覽: 3,752
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
名古屋: 行山+松板牛+手羽 (必食, 香港都有分店, 不過完全不同味!)

介紹更多日本好玩好食地方~

https://www.youtube.com/channel/UCSltceq4L2BfbaOC3WqnBEg

附件

map.PNG(690.48 KB)

2021-2-18 10:46 AM

IMG_1544.JPG(122.82 KB)

IMG_1580.JPG(132.67 KB)

IMG_1584.JPG(140.2 KB)

IMG_1585.JPG(235.71 KB)

IMG_1529.JPG(782.8 KB)

IMG_1526.JPG(149.63 KB)

IMG_1532.JPG(131.52 KB)

IMG_1533.JPG(169.46 KB)

IMG_1598.JPG(228.64 KB)

IMG_1609.JPG(217.93 KB)

回覆 引用 TOP

好好味,好想食呀

回覆 引用 TOP

大家可以記低每個地方有咩好野食, 唔好再跟旅遊書去食la, 因為連當地人都唔會去食的.

引用:
原帖由 garygary99 於 2021-2-18 10:29 PM 發表

大家可以記低每個地方有咩好野食, 唔好再跟旅遊書去食la, 因為連當地人都唔會去食的.
但係如果佢地衹做本地人生意,想食都有啲難。

要自己發掘下 or 問下當地人有咩餐廳介紹好d, 隨時係你估唔到咁好食...

引用:
原帖由 19638888 於 2021-2-18 10:46 PM 發表

但係如果佢地衹做本地人生意,想食都有啲難。
入到去唔通趕你走咩問題係無圖片嘅menu唔識點菜啫
喺魚津試過,咪指吓其他食客果啲咪就得囉
喺上諏訪,無其他食客,咪叫店主發辦,當然講明消費上限啦

引用:
原帖由 garygary99 於 2021-2-18 11:40 PM 發表

要自己發掘下 or 問下當地人有咩餐廳介紹好d, 隨時係你估唔到咁好食...
去到鵜方咁僻呀我上次係去大王崎燈台路經咋

回覆 引用 TOP

依家有d mobile app 可以影餐牌相, 之後會自動日文轉中文...
應該幫到你~

因為我有幾個日本Fd 帶我去呀....松板牛在日本係top3牛, 冇咩人留意, 大家下次可以試下...

https://www.youtube.com/channel/UCSltceq4L2BfbaOC3WqnBEg

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garygary99 於 2021-2-19 12:28 AM 發表

依家有d mobile app 可以影餐牌相, 之後會自動日文轉中文...
應該幫到你~
我好求其咋,見人食乜就叫乜,都無失望過
反而名古屋啲鷄翼...2017年食過掂,但2019年去返同一舖頭唔掂,無下次

回覆 引用 TOP

d 雞翼算好平, 叫2碟同朋友飲酒, 食下雞翼一流, 我記得有分幾個味, 你可以試下其他ar~

引用:
原帖由 garygary99 於 2021-2-19 12:56 AM 發表

d 雞翼算好平, 叫2碟同朋友飲酒, 食下雞翼一流, 我記得有分幾個味, 你可以試下其他ar~
兩種味道都試過,兩個人食咗四碟仔.
第二次四個人,叫咗兩碟仔,跟住無繼續啦,可以話唔啱我哋啫

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 口沬遮攔 於 2021-2-19 12:07 AM 發表

入到去唔通趕你走咩問題係無圖片嘅menu唔識點菜啫
喺魚津試過,咪指吓其他食客果啲咪就得囉
喺上諏訪,無其他食客,咪叫店主發辦,當然講明消費上限啦
我曾經都試過有d小店見你講英文真係會打咩你🙅

引用:
原帖由 uncle9nine 於 2021-2-19 12:11 PM 發表

我曾經都試過有d小店見你講英文真係會打咩你🙅
除非對方主動用英文,一般用身體語言或用翻譯軟件溝通,基本上已足夠.
試過喺偏僻地方問有無コインロッカー寄存行李,個日本少婦直情用英文回應....無,不過可代為看管,唔收錢

附件

狼煙 道の駅.....JPG(114.36 KB)

2021-2-19 01:42 PM

狼煙 道の駅.....JPG

狼煙 道の駅.JPG(109.48 KB)

2021-2-19 01:42 PM

狼煙 道の駅.JPG

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]