• 瀏覽: 4,729
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
日本計劃緊張消費稅加至15%

引用:
原帖由 高達不見了弟弟 於 2021-2-18 01:05 PM 發表

消息來源

引用:
原帖由 口沬遮攔 於 2021-2-18 01:08 PM 發表

消息來源
在日本新聞,我上網睇香港未有消息

引用:
原帖由 高達不見了弟弟 於 2021-2-18 01:12 PM 發表

在日本新聞,我上網睇香港未有消息
有無Link望吓呢

引用:
原帖由 口沬遮攔 於 2021-2-18 01:13 PM 發表

有無Link望吓呢
冇呀!亞仔(在日本講緊大學)同我講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 口沬遮攔 於 2021-2-18 01:13 PM 發表

有無Link望吓呢
剛剛上網睇到

附件

Screenshot_20210218_131959_com.android.chrome.jpg(110.55 KB)

2021-2-18 01:21 PM

回覆 引用 TOP

識日文可以睇睇 我唔曉.....所以唔知詳情係點
https://news.yahoo.co.jp/article ... 50f9787da324?page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達不見了弟弟 於 2021-2-18 01:05 PM 發表

消費時, 唔好咁緊張, 否則就要比 : "緊張消費稅"

從來只知道, 刺激經濟, 一定係減稅

加稅, 即是目的不是刺激經濟, 而是政府要同你分身家.

日本政府派了太多錢,要諗辦法取回

香港傳媒己死!新聞根本是故事!

回覆 引用 TOP

「由於今年因為新冠助援而發行咗112.6兆円嘅債券,為咗還債本來只要增加1%稅用25年就可以還清,但國家為咗5-6年還清,所以一次過增加5%稅……不過本來國家就打算將消費稅加至20%」
最尾果度先重要,本來就打算加到20%!

回覆 引用 TOP

要刺激經濟唔係要減稅咩?想店舖執快啲?

回覆 引用 TOP

引用:

有冇咁多呀?

回覆 引用 TOP

日本政府試水温咋,當年加到10%時安倍承諾10年唔再加消費稅。但財赤下係唔係都想加多5%呢?

わしのことをバカ殿様と呼んでおくれ。はははぁっ
提示: 違規內容已被屏蔽
主題標籤 #日本
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]