• 瀏覽: 21,113
  • 回覆: 176
本主題由 Will-Jai 於 2021-2-20 08:55 PM 移動
引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 11:35 AM 發表

同呢位同事都好好傾,因為立場都相似...
佢3X左右,有2個小朋友,都未返幼稚園...
佢做IT manager 月薪我諗4萬以上?
佢老婆HR manager 唔同公司,但都好似好高人工既

跟住佢呢排話想為左小朋友,想移民去加拿大...
佢話中國同香港既教育都太政治,想小朋友唔好政治行先
係香港就怕又革命又咩就唔好啦
中國既教育就太多愛國 ...
同事移民同你有咩關係

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 brad0727 於 2021-2-23 11:46 AM 發表

特登寫個無字,成”無一不可”,呢啲叫creativity, 冇腦籃屍梗係唔明啦,仲笑人寫錯字,收皮啦
得9閒覆你d廢物咩?你d垃圾引用我回覆做小丑咪比我恥笑下囉
黃絲造字,鬼哭神嚎

回覆 引用 TOP

想要而家移民走點會係藍,正常人都睇到香港已有亞爺出手平亂,只會越來越好,要即走嘅都只有黃屍曱甴,樓主唔該再作過寫好啲

回覆 引用 TOP

加拿好!全民食weed,夠高尚,前途無限。 旁人少說話啦。去去增廣見間,看看是否到處楊梅也是好的,值得鼓勵!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 11:35 AM 發表

關你X事咩。

回覆 引用 TOP

標題黨?由頭睇到尾,那一忽、那一段説出藍同事是同哪樣‘’藍‘’有關?藍=男?錯別字。姓氏=藍?同華探長藍剛同宗?討厭黃色的藍?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Psyco 於 2021-2-24 12:49 PM 發表

話俾佢知,去到加拿大體會吓真正實行共產主義大鑊飯既社會係點. 利申,我一家就係層經移民加拿大後無鞋挽屐走,回流香港既97移民,永遠唔會返加拿大去俾班懶西剝削我.

我作為一個4代香港人,屋企又因恐懼97回歸而移民,我自己入藉居留、讀書及工作於美加兩國近14年,所謂美加兩國既 “自由選舉” 制度親歷其中,期望越大失望越大,原來一撚樣政治壟斷,俾佢地政治壟斷咗之餘,我仲要交37%入息稅 (香港只係1 ...
班犬養曱甴去日本就叻。仲要係同財仔借錢嗰隻。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 11:35 發表

小弟同你嗰位朋友都好似(兩夫婦嘅工種都似),不過只得一個小朋友。
同樣想小朋友過去艱難大讀書。

加拿大的確係"艱難大",
不過唔係想像中咁悶。
分別不過係睇你愛玩乜。

加國嘅種族歧視亦相對温和(有,但5眼中係最輕),
黃人藍人都有,但整體社會政治較中立及多元化。

HR manager嘅工種就難(除非已有相關人脈),
IT manager就唔難,稅前嘅年薪十分可觀(稅後就...)

只要有1-2年嘅生活費做準備,我覺得唔係太大問題。
不過要挑啱時間,落腳嗰吓要多多預備。

我個人加拿大最唔好嘅係消磨意志,
稅重,另人覺得做就36,唔做都有36,
發爲嘅機會比香港差。
但行頭比香港闊,除非小孩長大後做金融才俊,
唔係嘅話,讀書同攞fresh grad嘅工作經驗會比香港更好。
日口回流在大灣區嘅發展會更理想。

香港嘅大學嘛,老實講,既嚇怕藍人,亦害死黃人。
畢業後留港發展難,去大灣區更難,
要北上國內發展?除非有堅實嘅人脈,否則唔洗諗。
香港嘅大學畢業生在歐美嘅認受性普片低,亦比唔上中國國內1線大學。
所以,為小孩發展,留港呢條路會好難行。

just my 2 cents

☑花生
☑凳仔
☐睇戲

回覆 引用 TOP

人地關你鬼事 除非你𥄫住人地個蘿右

忘記過去,面向前方,一個信念,理想必定達到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 02:39 PM 發表

加拿大好悶的
我都係希望佢開心
你一定同人有路,唔想人地離開你

引用:

人地移民関你撚事咩?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2021-2-24 03:04 PM 發表

你一定同人有路,唔想人地離開你
基路同行🤭

回覆 引用 TOP

唔想太政治
唔似藍人喎
根本無色

世界得黃藍2色咩

菲人黎旅遊我唔會排擠佢地
但要求港人唔請菲人係要經濟打擊佢地
護保在菲旅客都做唔到
唔打擊佢地經濟
佢地點識反省

回覆 引用 TOP

引用:

點解藍同事會怕愛國?
移民就唔駛愛國?

其實比人洗腦係你咯

反洗腦:
英國港督無得比香港人選,立法會議員委任。 港督可以隨時否決行政立法會議案,唔需要任何形式既炒人。97前新聞絕對無反英國政府既自由。
回歸後獨裁中共比香港人某程程度選舉特首,特首被嚴重判權,立法會過半直選。 新聞直情有亂作野既自由。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]