• 瀏覽: 21,129
  • 回覆: 176
本主題由 Will-Jai 於 2021-2-20 08:55 PM 移動
引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-19 06:01 PM 發表

睇下歐美國家由一出世就洗腦要信天主,就知歐美根本無所謂既自由基因,佢地既自由係由立場決定。
唔係啩,邊忽嘅歐美咁喪盡天良?

熱賣及精選
引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 11:35 AM 發表

同呢位同事都好好傾,因為立場都相似...
佢3X左右,有2個小朋友,都未返幼稚園...
佢做IT manager 月薪我諗4萬以上?
佢老婆HR manager 唔同公司,但都好似好高人工既

跟住佢呢排話想為左小朋友,想移民去加拿大...
佢話中國同香港既教育都太政治,想小朋友唔好政治行先
係香港就怕又革命又咩就唔好啦
中國既教育就太多愛國 ...
顧掂自己先啦 人哋想移民闗你尻事

荷盡已無擎雨蓋  菊殘猶有傲霜枝
一年好景君須記  最是橙黃橘綠時

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-19 04:06 PM 發表

其實全世界每一個國家, 唔理係咩意識形態, 一定是從教育入手, 從小開始植入愛國思想及價值觀,
只係香港是畸形, 回歸後插中國旗, 但教育就不斷灌輸西方價值觀, 國民教育, 愛國卻變成原罪, 到最後矛盾爆發, 造成分裂, 才有樓主講既"乜都講政治"
好簡單, 睇下澳門,又唔見澳門人去飲咖啡要分黃藍
一語驚醒夢中人, 叫佢去澳門咪得囉, 第時通返關仲可以兩邊走添

無聊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starbug 於 2021-2-24 12:14 PM 發表

唔係啩,邊忽嘅歐美咁喪盡天良?
人地日日嗌自由就係因為有班人唔顧佢地自由(有理無理嘅自由都好), 保守基督宗教支持者係可以好保守好封建架, 你估真係華人先識保守咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 11:35 AM 發表

“……中國既教育就太多愛國 ...”

加拿大既教育一樣太多愛國 ,
係香港冇先教出咁多黃蟲。

回覆 引用 TOP

引用:

佢2公婆決定,他有理由不一定話你知。移民加拿大不一定不好,自己去平衡。最慘是儍仔只是跟人移民,口講為仔女教育。結果是無業難民,老婆走路。

回覆 引用 TOP

引用:

話俾佢知,去到加拿大體會吓真正實行共產主義大鑊飯既社會係點. 利申,我一家就係層經移民加拿大後無鞋挽屐走,回流香港既97移民,永遠唔會返加拿大去俾班懶西剝削我.

我作為一個4代香港人,屋企又因恐懼97回歸而移民,我自己入藉居留、讀書及工作於美加兩國近14年,所謂美加兩國既 “自由選舉” 制度親歷其中,期望越大失望越大,原來一撚樣政治壟斷,俾佢地政治壟斷咗之餘,我仲要交37%入息稅 (香港只係12%入息稅左右,我都已經好肉痛),還有銷售稅GST/PST 及地稅等等,等於我賺100蚊,有近60蚊要嚟交稅,癲既萬稅帝國!

係呢啲所謂 "自由國度" 一撚樣有政治壟斷,有官商(巨商)勾結之餘,小市民仲要接受綜合60%既稅網加鎖,根本就係帶住假面具嚟向小市民施行共產奴役. 反而大富階層卻有種種離岸資本運作方式去合法逃稅,美加係咩政治制度嚟?

特別對美國失望之餘,回頭睇香港原來已經係樂土,只係自己以前未領教過美國啲賤嘢,以為美加兩國係天堂,條件反射以為中國好差及香港好衰. 之所以你見到97年前移民美加既人,超過8成以上回流香港既現象,個個仆到回流返嚟呢個泛民黃巾賊唱衰到無人有既香港,你明唔明點解?

未去過就話唔知,何解移咗民加拿大既人都會回流? 叫你同事自己用腦諗諗個中道理.

引用:
原帖由 香港暴徒 於 2021-2-19 06:19 PM 發表

點解你哋啲文宣,永遠都要錯別字㗎

正常大學生又點會去做無腦人都做的事。黎生及各大律師仔女又唔去做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上芳香的油站 於 2021-2-20 10:43 AM 發表

你怎樣知道這位同事是藍?
文宣寫假料咁的

回覆 引用 TOP

引用:

係男同事呀?唔係藍同事!你好似攪錯咗!

引用:
原帖由 brad0727 於 2021-2-19 06:42 PM 發表

籃屍弱智在成日以為捉到人錯字就可以抬高自己
第一幅,suport HK from Bali. U know where the fuck is Bali, dumbasses? Lol
第二幅,街邊掃街阿嬸都知係錯,好明顯係特登想加個無字
廢柴幾時先識用下腦?
睇妳寫第一字就知妳腦有問題啦仲有面走來說三道四。

回覆 引用 TOP

引用:

加拿大以前國家教育,依家拼入美國就無! 我老師仲話叫年青人反攻美國!

回覆 引用 TOP

文宣又打jj,我究話有幾隻曱甴黃人移居返大灣區

回覆 引用 TOP

哦 1分

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]