• 瀏覽: 20,739
  • 回覆: 176
本主題由 Will-Jai 於 2021-2-20 08:55 PM 移動
同呢位同事都好好傾,因為立場都相似...
佢3X左右,有2個小朋友,都未返幼稚園...
佢做IT manager 月薪我諗4萬以上?
佢老婆HR manager 唔同公司,但都好似好高人工既

跟住佢呢排話想為左小朋友,想移民去加拿大...
佢話中國同香港既教育都太政治,想小朋友唔好政治行先
係香港就怕又革命又咩就唔好啦
中國既教育就太多愛國政治,加拿大冇咩國家既教育

但佢話過到去可能都做唔返IT 都未必有返呢個人工
所以我想問下可以點樣勸佢唔好移民去加拿大?

人地為家庭為子女計劃將來
樓主就只想有個人可以“好好傾”

自私無極限呀

引用:
原帖由 水手比比 於 2021-2-19 11:59 AM 發表

人地為家庭為子女計劃將來
樓主就只想有個人可以“好好傾”

自私無極限呀
加拿大好悶的
我都係希望佢開心

呢啲人哋家庭計劃,點可以隨便勸人

外國就係乜嘢都政治化,萬箭射向中國
識睇文字,聽覺冇問題都應該知道

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 11:35 AM 發表

中國既教育就太多愛國 ...
關你撚事咩,顧掂你自己先啦!

引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 02:39 PM 發表

加拿大好悶的
我都係希望佢開心
“悶”係因人而異,大人就會,但對細路仔嚟講喺冇乜影響嘅。但講真香港家陣,連去舖頭飲杯咖啡都有人連上政治,呢啲壓力我真係唔想傳比細路。

回覆 引用 TOP

國外教育唔講政治我真係第一次聽,西方愛國教育同大陸比差唔多,學校最大分別西方放養,中國圈養,而且華人係西方係最弱勢群體,仲哀過黑人,排華情況愈黎愈多,依家西方抹黑中國係爆發性增多,美國近一個月針對華人暴力事件上升19倍,遲早出現排華運動,依家走個啲祝佢好運。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-19 03:50 PM 發表

國外教育唔講政治我真係第一次聽,西方愛國教育同大陸比差唔多,學校最大分別西方放養,中國圈養,而且華人係西方係最弱勢群體,仲哀過黑人,排華情況愈黎愈多,依家西方抹黑中國係爆發性增多,美國近一個月針對華人暴力事件上升19倍,遲早出現排華運動,依家走個啲祝佢好運。
其實全世界每一個國家, 唔理係咩意識形態, 一定是從教育入手, 從小開始植入愛國思想及價值觀,
只係香港是畸形, 回歸後插中國旗, 但教育就不斷灌輸西方價值觀, 國民教育, 愛國卻變成原罪, 到最後矛盾爆發, 造成分裂, 才有樓主講既"乜都講政治"
好簡單, 睇下澳門,又唔見澳門人去飲咖啡要分黃藍

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
兩個凡是,凡是黃人支持的都要反對,凡是黃人反對都要支持,香港人加油🤗

引用:
原帖由 黃昏自信的蝦米 於 2021-2-19 04:49 PM 發表

兩個凡是,凡是黃人支持的都要反對,凡是黃人反對都要支持,香港人加油🤗
所以你同唔用腦有咩分別?

黃人一天天爛下去,我們一天天好起來😆

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-19 04:06 PM 發表

其實全世界每一個國家, 唔理係咩意識形態, 一定是從教育入手, 從小開始植入愛國思想及價值觀,
只係香港是畸形, 回歸後插中國旗, 但教育就不斷灌輸西方價值觀, 國民教育, 愛國卻變成原罪, 到最後矛盾爆發, 造成分裂, 才有樓主講既"乜都講政治"
好簡單, 睇下澳門,又唔見澳門人去飲咖啡要分黃藍
睇下歐美國家由一出世就洗腦要信天主,就知歐美根本無所謂既自由基因,佢地既自由係由立場決定。

引用:
原帖由 信的戀人 於 2021-2-19 11:35 AM 發表

中國既教育就太多愛國 ...
去艱難大做外賣仔唔緊要,最緊要做得開心💖,一於推佢過去

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 門外一達人 於 2021-2-19 05:00 PM 發表

所以你同唔用腦有咩分別?
話明籃屍,梗係用個屎忽黎諗野

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]