• 瀏覽: 4,494
  • 回覆: 22
仲有d2019年前儲落的AM里數,明知有排唔飛得,又唔想用黎換機票以外嘅野,唯有搏下啦,因為有fd話前年用就黎過期的里數換上年飛美國,航班取消但里數過左期,AM退番會免費延期一年。在2020年1月1日後開始儲的就無時限。

咁我就搏佢下年農曆新年飛得啦,咁AM換機票,一係就飛前兩星期執死雞,一係就早360日的早上八時正仆入去搶果幾個必放位。由於只能學校假去,唔會有得執雞架啦,最完美就是年廿八飛,初八番,但由於唔知醒,去程換唔到。但好彩回程又俾我換到4張國泰初八東京回港,仲要靚時間,雖然是萬五里,但旺季算係咁啦。

至於去程,到時去得再搏廉航啦,甚至番深圳坐春秋都ok

我自己估,飛得的機會都是一半半,不過重點是可以救番d里數,最worst的情況是,班機有開俾你飛,但疫情未好晒你唔敢飛,或者回港仲係要隔離之類。因為四個人去,其中一個是兩歲b,要在下年農曆年前bb打到疫苗的機會極低。而家只能望日本和香港到時清零。希望日本盡快開打疫苗,不過睇近半年日本的情況,真係唔樂觀

唔知機票價錢會變成點,呢樣先係我最關心嘅。

回覆 引用 TOP

機會好微,因為日本未準備好,昨晚日本晚間新聞引述政府消息,一般民衆要過咗 8 月先開始接種.

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2021-2-19 02:57 PM 發表

機會好微,因為日本未準備好,昨晚日本晚間新聞引述政府消息,一般民衆要過咗 8 月先開始接種.
未必,佢地六月可以幫到三千至四千萬人打針,咁樣就好快清到零,聖誕應該去得了,除非個病毒變種到疫苖失效啦

希望港人的經濟能力不受這次疫情影響.依舊一樣可以到處去做大爺.

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 桃花賭主 於 2021-2-19 12:34 PM 發表

仲有d2019年前儲落的AM里數,明知有排唔飛得,又唔想用黎換機票以外嘅野,唯有搏下啦,因為有fd話前年用就黎過期的里數換上年飛美國,航班取消但里數過左期,AM退番會免費延期一年。在2020年1月1日後開始儲的就無時限。

咁我就搏佢下年農曆新年飛得啦,咁AM換機票,一係就飛前兩星期執死雞,一係就早360日的早上八時正仆入去搶果幾個必放位。由於只能學校假去,唔會有得執雞架啦,最完美就是年廿八飛 ...
有沒有諗過佢比你飛, 但要你隔離14日才可以玩, 你會點?
有D 野睇定D 好

引用:
原帖由 Yorosan 於 19/2/2021 04:15 PM 發表

打疫苗的危險性, 可能仲高過中武漢肺炎

武漢肺炎在香港的死亡率大約 2%, 而且大部分係長期病老人
打疫苗 ... 可能死得仲快.
流感疫苗死幾多人?
穩陣就梗係科興.

引用:
原帖由 ViolateCarRepor 於 2021-2-19 11:26 PM 發表

有沒有諗過佢比你飛, 但要你隔離14日才可以玩, 你會點?
有D 野睇定D 好
都話左里數就過期

AM換飛佢hold起左好多日子
我都換左出年過年東京, 不過出發要早多幾日先有15000里㨂, 回程我換星期六只有B有位
其實都係預左未必飛到, 只不過都係有就換左先, 唔得就再改期啦

北海道,沙巴,華欣,東京,冰島挪威,台中
首爾,關西,九州,波蘭,金邊
北海道,山陰.陽,山口,鹿兒島,靜岡
華欣,東北,北海道,群馬,北海道,台東
丹麥瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
台北,北陸,西班牙

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]