• 瀏覽: 4,155
  • 回覆: 32
其實現在會計呢行失業率是否很高, 見勞XX都有好多會計工作, 不過出價偏差都好大, 有會計文員出價12000-20000,大家點睇!

申請啦, 仲忍?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 faderic108 於 2021-2-21 09:58 PM 發表

其實現在會計呢行失業率是否很高, 見勞XX都有好多會計工作, 不過出價偏差都好大, 有會計文員出價12000-20000,大家點睇!
有好多HR agent都搵緊SFM/FM role,人工唔低。

回覆 引用 TOP

難, 求職網好多jobs ad都係由上年repost 到今年

引用:
原帖由 Venus961 於 2021-2-22 07:11 PM 發表

難, 求職網好多jobs ad都係由上年repost 到今年
我都見到有咁的情況, 不過我無申請, 因為太遠了,
有間開價 13000 , 後來就變左14000, 我仲以為佢地請唔到人點....

引用:
原帖由 faderic108 於 2021-2-22 07:24 PM 發表

我都見到有咁的情況, 不過我無申請, 因為太遠了,
有間開價 13000 , 後來就變左14000, 我仲以為佢地請唔到人點....
唔知佢係咁repost 係揀人定咩....但就算搵到, 份工都好豬頭骨
亦有好幾份工可能係見完唔請, 好可惜之際.....過幾個月/ 半年後見佢又登廣告請人

引用:
原帖由 Venus961 於 2021-2-22 10:33 PM 發表

唔知佢係咁repost 係揀人定咩....但就算搵到, 份工都好豬頭骨
亦有好幾份工可能係見完唔請, 好可惜之際.....過幾個月/ 半年後見佢又登廣告請人
都有可能, 見到佢的工作內容長到死, 都知道幾咁麻煩, 我一般都唔會考慮

引用:
原帖由 faderic108 於 2021-2-22 10:51 PM 發表

都有可能, 見到佢的工作內容長到死, 都知道幾咁麻煩, 我一般都唔會考慮
都係.....
失左業好耐?

引用:
原帖由 Venus961 於 2021-2-22 11:00 PM 發表

都係.....
失左業好耐?
兩個月, 我自己辭職的, 因為個老闆真係好難頂....

引用:
原帖由 faderic108 於 2021-2-22 11:08 PM 發表

兩個月, 我自己辭職的, 因為個老闆真係好難頂....
咁依份做左幾耐?
我都有咁既情況, 都係辭左兩個月, 氣氛古古怪怪咁, 令自己懷疑自己唔慣定點,
到唔做先有同事講之前佢地請人/上一手既野
依一年就係搵到做唔夠3個月, 搵幾個月又做一兩個月咁過.....個人變得勁灰....
試過有公司係蝕錢....做左陣都同我講你做做下會發現依度好多爛數....

引用:
原帖由 faderic108 於 2021-2-21 09:58 PM 發表

後生女找工作很易

經濟差時做普通commercial accounting 係裁員重災區

當供應多左,畢業生每年固定>1000人,需求少左,結論係搵工難左

引用:
原帖由 Venus961 於 2021-2-22 11:30 PM 發表

咁依份做左幾耐?
我都有咁既情況, 都係辭左兩個月, 氣氛古古怪怪咁, 令自己懷疑自己唔慣定點,
到唔做先有同事講之前佢地請人/上一手既野
依一年就係搵到做唔夠3個月, 搵幾個月又做一兩個月咁過.....個人變得勁灰....
試過有公司係蝕錢....做左陣都同我講你做做下會發現依度好多爛數....
我做左成一年, 不過呢份工係做行政工作, 有時要更新網頁的內容,  剛開始無咩特別, 只係見有好多張辦工桌無人坐, 半年之後, 新老闆接手後問題就來了, 見到的新同事做左一個月就離職, 心感不妙, 點知到第二日, 老闆突然來Whatsapp , 話我固意改左佢的文字放上網頁, 還命令我再發生就立即離開公司 ,其實那些文字是編輯小姐改的, 不關我事, 但係老闆就話我上網的文字我要負責, 叫我不要頼人,我無話可說, 又一次, 佢再給了些資料我上網, 又被佢發現有一隻字錯左, 又話我唔夠專業,再錯就要換人喔,  其實佢發給我的時候都係錯的,我都只係COPY & PASTE , 真係唔想再做了 ,無意思的工作

如果你係搵工, 你不如告訴我們大約 多少歲左右, 男定女, 經驗
我之前都用勞記請人, JUNIOR, 可能公司唔出名, 好少後生女IN, 極大部分係過45歲人士

引用:
原帖由 stc77777 於 2021-2-23 07:35 AM 發表

後生女找工作很易
唔後生, 但又唔算年紀好大

幾年前開始都發現會計冇咩後生入行, 人工低, 要OT, 有時錢銀既野責任可以好大,
當然考得好, 目標係考個牌的另計

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]