• 瀏覽: 1,686
  • 回覆: 15
  • 追帖: 2
想請教如果有水流入坐廁,應該換邊一部份?因為左手邊是上水,右手邊是去水,謝謝!

回覆 引用 TOP

兩邊都有機會,左邊如果止唔到水,水會從overflow流入座廁,右邊底部的膠有破損,亦會有水流入座廁

引用:
原帖由 gerson161 於 2021-2-22 07:52 PM 發表

兩邊都有機會,左邊如果止唔到水,水會從overflow流入座廁,右邊底部的膠有破損,亦會有水流入座廁
收到,我聽到有「知知」聲,拆出左手邊個掣嚟睇,是一粒好細粒的橡膠,可能老化或蝕咗,請問有無得配?因為如果成支換,可能要搵師傅。

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-2-22 07:58 PM 發表

收到,我聽到有「知知」聲,拆出左手邊個掣嚟睇,是一粒好細粒的橡膠,可能老化或蝕咗,請問有無得配?因為如果成支換,可能要搵師傅。

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-2-22 07:58 PM 發表

淘寶有4分上水閥,可自己換。

引用:
原帖由 花花結他手 於 2021-2-22 09:49 PM 發表

淘寶有4分上水閥,可自己換。

引用:
原帖由 花花結他手 於 2021-2-22 09:49 PM 發表

成組換,一了百了,唔驚漏水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花花結他手 於 2021-2-22 09:50 PM 發表

係喎,好似樣,唔該Ching

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-2-22 09:56 PM 發表

有滋滋聲是上水閥入面塊壓力膠老化頂唔實所以一直不斷流水。如果無聲但一直漏水便是去水閥塊膠老化。淘寶同樣有。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-2-22 09:56 PM 發表

https://youtu.be/Mp36hVcBI2c

引用:
原帖由 花花結他手 於 2021-2-22 10:05 PM 發表

https://youtu.be/Mp36hVcBI2c
段片裡面果隻進水閥,我以前舊坐厠就係用依款,不過我覺得唔耐用。
另外我想問你剛才建議果款,要唔要從坐廁底果條筷子管裝磡㗎?定係只需要在水箱裡像上鏍絲咁扭出嚟,我怕扭下面筷子箱會爆水喉

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-2-22 10:30 PM 發表

段片裡面果隻進水閥,我以前舊坐厠就係用依款,不過我覺得唔耐用。
另外我想問你剛才建議果款,要唔要從坐廁底果條筷子管裝磡㗎?定係只需要在水箱裡像上鏍絲咁扭出嚟,我怕扭下面筷子箱會爆水喉
不用移動水箱底條喉。在水箱裡抽動一下垃雜出來。

引用:
原帖由 花花結他手 於 2021-2-22 11:14 PM 發表

不用移動水箱底條喉。在水箱裡抽動一下垃雜出來。
收到,謝謝你!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花花結他手 於 2021-2-22 09:50 PM 發表

你又知肯定係4分睇圖片一定睇到?常用係4分,但唔好唔記得有3分同5分,我去人客家中維修咁耐,見過多次5分同3分。睇清楚先好買。

回覆 引用 TOP

去淘寶買定曬入水同沖水啦,香港好q貴早兩日買沖水嗰part 380個大洋淘寶200蚊有找

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]