• 瀏覽: 864
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
Mame是模擬街機!Mess是模擬各種類早期電腦,Tiger卡片遊戲機,LSI遊戲機,任天堂紅白機, Game&Watch遊戲機等! Mess所需硬件要求極低!基本上一般電腦已可完全順利運作!而很多遊戲容量只是幾十kb一隻1G手指也可裝滿所有!而且Mess介面跟Mame可以共用所有files! 想玩元祖卡片或LSI遊戲機不防一試!

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-2-22 07:41 PM 發表

Mame是模擬街機!Mess是模擬各種類早期電腦,Tiger卡片遊戲機,LSI遊戲機,任天堂紅白機, Game&Watch遊戲機等! Mess所需硬件要求極低!基本上一般電腦已可完全順利運作!而很多遊戲容量只是幾十kb一隻1G手指也可裝滿所有!而且Mess介面跟Mame可以共用所有files! 想玩元祖卡片或LSI遊戲機不防一試!
12113658 12113527 12113528 12 ...
甘D ROMS 可以邊到DOWNLOAD?
可以PM 嗎?

引用:
原帖由 ViolateCarRepor 於 2021-2-22 09:26 PM 發表

甘D ROMS 可以邊到DOWNLOAD?
可以PM 嗎?
嗱!唔好懶要自己Google吓Mame roms...唔難搵到一大堆!

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-2-22 09:47 PM 發表

嗱!唔好懶要自己Google吓Mame roms...唔難搵到一大堆!
MAME 定MESS ROMS?

引用:
原帖由 ViolateCarRepor 於 2021-2-23 12:03 AM 發表

MAME 定MESS ROMS?
基本上Mame roms已經包括埋Mess嘅roms!

回覆 引用 TOP

新影片提及當年有份編程 MAME 的工程師。後來, 他就是開發PS1模擬器的人。

https://youtu.be/fcD420hP3YM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-2-22 07:41 PM 發表

12113658 12113527 12113528 12 ...
印象中日本出過一部電腦, 型號好似 x68000, 專打機

引用:
原帖由 honming 於 2021/2/23 18:12 發表

當年日本是半導體產業領航者。
就和現在華為5G一樣。

要脅到美國的科技發展。
所以才被迫升值貨幣, 跟隨再引發泡沬爆破, 房地產和股票一沉不起。
迷失30年了。 慘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 honming 於 2021-2-23 06:12 PM 發表

X68000我有!當年只有他可以完全移植街機遊戲!三十年前一部兩萬五左右!

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-2-23 08:47 PM 發表

X68000我有!當年只有他可以完全移植街機遊戲!三十年前一部兩萬五左右!
12116385 12116386 12116387 12116388 12116389 12116390 12116391 12116392 12116393
是否有HARDDISK 嗎?
如果仲未壞就真佩服

引用:
原帖由 ViolateCarRepor 於 2021-2-23 10:08 PM 發表

是否有HARDDISK 嗎?
如果仲未壞就真佩服
有HD不過廿年冇開過部機了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-2-23 08:47 PM 發表

原來部機咁貴,真係未見識過只有聽聞過,你真係堅,可能我只係4字頭😅

引用:
原帖由 壯陽野性的主角 於 2021-2-24 12:38 AM 發表

原來部機咁貴,真係未見識過只有聽聞過,你真係堅,可能我只係4字頭😅
呢個價錢只係二手機價咋!去指定店舖抄game玩每隻三四百!原裝連盒...更貴!

引用:
原帖由 真。豐滿的豬豬 於 2021-2-24 02:39 AM 發表

呢個價錢只係二手機價咋!去指定店舖抄game玩每隻三四百!原裝連盒...更貴!
我覺得部機都幾型,-啲都唔out😆

引用:

點解手掣係雙十字😅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]