• 瀏覽: 2,434
  • 回覆: 43
  • 追帖: 2
下一步就係把勁歌搬回黃金時段,做個半鐘,可合併流行50年,勁歌其中一個環節就係請原唱者唱經典金曲,請返一位有份量的主持人,全部即場演唱加live band,成本提高,但最緊要有noise

回覆 引用 TOP

我唔明點解將重點在勁歌/音樂度.............
攪好D 星期六日節目編排先喇

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-2-23 09:11 AM 發表

我唔明點解將重點在勁歌/音樂度.............
攪好D 星期六日節目編排先喇
唔行先,年底點攪總選

回覆 引用 TOP

勁歌真係好悶
以為會好期待
因為台灣歌手都會特登上勁歌

回覆 引用 TOP

參考韓國經驗,最重要是要有SUPERSTAR

大台要搞好勁歌和其他節目,其實首要是要造星,造星後要用高價留星,無足夠明星搵鬼睇,這些錢無得慳。

支持改革洗牌

回覆 引用 TOP

半小時太短

回覆 引用 TOP

應攪兩個總選, 劇集歌一個, 得獎劇集歌+其他歌一個.
劇集歌入到頭10位的, 連同其他歌再做一個總選.
歌手獎同樣安排.

咁劇集歌就更有認受性.

都啱嘅,不過一個鐘就夠喇

流行經典50年有班固定而較為年長嘅觀眾,同勁歌合拼可以吸引多d後生仔女睇之餘又留得住班舊有觀眾,承受嘅風險較低

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-2-23 05:07 PM 發表

應攪兩個總選, 劇集歌一個, 得獎劇集歌+其他歌一個.
劇集歌入到頭10位的, 連同其他歌再做一個總選.
歌手獎同樣安排.

咁劇集歌就更有認受性.
劇歌放係萬千星輝頒獎典禮就可以了

引用:
原帖由 airhei 於 2021-2-23 05:13 PM 發表

劇歌放係萬千星輝頒獎典禮就可以了
要選10首劇歌, 劇歌最男/最女, 劇歌金曲金等等.
要分開做.

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-2-23 05:21 PM 發表

要選10首劇歌, 劇歌最男/最女, 劇歌金曲金等等.
要分開做.
應該唔會啦

其實許濤都知道,所以先會清曾志偉、王祖藍返來。曾志偉亦都先會搵返何麗全返來。但當然,港姐仲話易執,難嘅係勁歌,所以大刀闊斧勢所難免。呢啲嘢只能一步步來。

宜家先同四大破冰先,搞返掂個勁歌佢,然後再慢慢對其他綜藝節目動手術。

湖海洗我胸襟,河山飄我影蹤,雲彩揮去卻不去,人生休說苦痛。
引用:
原帖由 湖海洗我胸襟 於 2021-2-23 05:36 PM 發表

其實許濤都知道,所以先會清曾志偉、王祖藍返來。曾志偉亦都先會搵返何麗全返來。但當然,港姐仲話易執,難嘅係勁歌,所以大刀闊斧勢所難免。呢啲嘢只能一步步來。

宜家先同四大破冰先,搞返掂個勁歌佢,然後再慢慢對其他綜藝節目動手術。
曾生推翻而家唔太差既野, 要用佢果套.
唔成功的話會點? 如果比之前差, 咁TVB就正式玩完.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]