• 瀏覽: 3,228
  • 回覆: 92
周二(23日)凌晨意甲獨腳戲,力求衛冕嘅祖雲達斯主場以3比0大勝克羅托內,同榜首國際米蘭差距拉近至8分兼且踢少1場,保持爭標希望。葡萄牙球星C朗拿度今場化身「空中霸王」,頭槌梅開二度後今季意甲累積18球,反壓盧卡古(17球)重登射手榜第1位。
面對榜尾嘅克羅托內,祖雲達斯全場圍攻對手,艾朗藍斯早段曾頂中楣,不過祖記高空攻勢就明顯奏效,38分鐘C朗接應阿歷士辛度長傳頭槌建攻,完半場前艾朗藍斯底線傳中,C朗再一次「飛將軍」式出現頭槌鑿入。下半場C朗有數次機會未能把握,66分鐘再由韋斯頓麥堅尼入波「埋齋」,祖雲達斯大勝3球完場。
C朗今季有18個入波重登射手榜榜首,今場亦係佢今季第7次喺聯賽梅開二度,成為5大聯賽入面單場「2+」入波最多球員。另外,克羅托內係C朗職業生涯第78次攻破嘅5大聯賽球會,自21世紀以來,只有伊巴謙莫域攻破過更多球會大門(79隊),C朗仍有機會打破呢項神級紀錄。

第1聯賽入18球點都勁過第4聯賽入16球(仲要大部分係12碼)
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20210223/bkn-20210223080031345-0223_00882_001.html

梅西:
就這樣被你(C朗)征服 切斷了所有去路
我的心情是羞家 我的決定是糊塗
就這樣被你(C朗)征服 認同你最好的GOAT
我的劇情已落幕 我的愛恨已入土
唔夠高既球員,
可以學梅西用手拍波入網

引用:
原帖由 吹奏羚羊1899 於 2021-2-23 11:41 AM 發表

唔夠高既球員,
可以學梅西用手拍波入網
最好笑係呢頭吹奏2021年五大聯賽入球最多,轉頭就比人爬過頭

梅西:
👍

真係超勁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 插西王土黃梅水 於 2021-2-23 11:49 AM 發表

最好笑係呢頭吹奏2021年五大聯賽入球最多,轉頭就比人爬過頭
梅西已經冇野可以吹奏
今季梅西入波真係多左(12碼)
不過入得多都帶唔起巴塞,又可以賴隊友啦

引用:
原帖由 一休門生 於 2021-2-23 12:13 PM 發表

👍
今次我欣賞你識讚人
唔好學某D球迷酸到呢
我指我在外國網見到個D

C朗入第二球實在太精彩
C朗在左面畸角位的射門被柵到底線之後
在三四秒間已經到了禁區內
接應隊友在底線撈回他自己被柵的射門
完美示範了什麼叫做射手觸覺
其他人(無論隊友抑或對方守衛)只是在慢跑
好像看不出這是一個入球機會

引用:
原帖由 吹奏羚羊1899 於 2021-2-23 12:21 PM 發表

梅西已經冇野可以吹奏
今季梅西入波真係多左(12碼)
不過入得多都帶唔起巴塞,又可以賴隊友啦
C朗係第1個連續14季25+

梅西:
引用:
原帖由 wsp 於 2021-2-23 12:35 PM 發表

C朗入第二球實在太精彩
C朗在左面畸角位的射門被柵到底線之後
在三四秒間已經到了禁區內
接應隊友在底線撈回他自己被柵的射門
完美示範了什麼叫做射手觸覺
其他人(無論隊友抑或對方守衛)只是在慢跑
好像看不出這是一個入球機會
C朗唔走位實入唔到

梅西:

回覆 引用 TOP

我唔太識波 其實有時對d死守既球隊 如果隊中有個跳得高 走位勁頭槌又勁既球員 傳中俾佢搶頂 係咪其中一個破密集既方法?總好過某d隊明知中間禁區成村人 都仲地波傳入去玩組織?

引用:
原帖由 插西王土黃梅水 於 2021-2-23 12:36 PM 發表

C朗係第1個連續14季25+
梅西呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 疑似球皇 於 2021-2-23 12:46 PM 發表

我唔太識波 其實有時對d死守既球隊 如果隊中有個跳得高 走位勁頭槌又勁既球員 傳中俾佢搶頂 係咪其中一個破密集既方法?總好過某d隊明知中間禁區成村人 都仲地波傳入去玩組織?
香討專家話破密集既方法係1扭7
又或者用拳頭開路

回覆 引用 TOP

祖記買阿朗就係為佢射手榜上第一,自己球隊就乜冠都無 祖記真係偉大

引用:
原帖由 疑似球皇 於 2021-2-23 12:46 PM 發表

但C朗就算頭鎚入球非常多 
入的頭槌大部份都不是空中霸王柱躉式中鋒那類型
而是透過靈活走位完全空哂
不需要力壓對手

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]