• 瀏覽: 2,549
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
想問各位師兄,我之前同一個同事大家分享下糧單入面d細項,但點解我同事個糧單得basic salary呢項,而冇其他細項,好似係cspf cont,MPF cont? 乜吳係所有過左3年試用期既公務員都會有cspf 同MPF 供款嫁咩?

附件

78402A4E-4C49-4C78-BB4D-71A3118B354D.jpeg(63.99 KB)

2021-2-23 10:53 AM

甘神奇
佢連糧單都俾得你睇
點解你唔直接問佢

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa
引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-2-23 10:55 AM 發表

甘神奇
佢連糧單都俾得你睇
點解你唔直接問佢
咁大家都係截左個細項圖俾大家睇遮,人工,個人資料大家都遮哂睇吳到既。佢就係吳肯講,我怕政府計小左佢錢遮😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 港女餅 於 2021-2-23 10:53 AM 發表

想問各位師兄,我之前同一個同事大家分享下糧單入面d細項,但點解我同事個糧單得basic salary呢項,而冇其他細項,好似係cspf cont,MPF cont? 乜吳係所有過左3年試用期既公務員都會有cspf 同MPF 供款嫁咩?
問:但點解我同事個糧單得basic salary呢項
答:因為該月份佢只得basic salary.

回覆 引用 TOP

舊制人 唔駛供?

引用:
原帖由 港女餅 於 2021-2-23 10:53 AM 發表

新人職,未開始供

引用:
原帖由 資源回收筒 於 2021-2-23 12:10 PM 發表

舊制人 唔駛供?
舊制即係咩?

引用:
原帖由 pig00083 於 2021-2-23 01:19 PM 發表

新人職,未開始供
吳會啦,佢做左幾十年啦

引用:
原帖由 港女餅 於 2021-2-23 03:50 PM 發表

吳會啦,佢做左幾十年啦
做咗幾十年當然冇MPF啦!

引用:
原帖由 港女餅 於 2021-2-23 03:49 PM 發表

舊制即係咩?
2000年6月之前入職咪舊制囉

引用:
原帖由 pig00083 於 2021-2-23 03:52 PM 發表

做咗幾十年當然冇MPF啦!
因為我知係多過10年,但實際係幾多年又吳知,所以先問佢做公務員一定過左試用期個3年,點解糧單冇cspf 同MPF遮?

引用:
原帖由 港女餅 於 2021-2-23 04:15 PM 發表

因為我知係多過10年,但實際係幾多年又吳知,所以先問佢做公務員一定過左試用期個3年,點解糧單冇cspf 同MPF遮?
因為冇,唔洗供。食退休金

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 資源回收筒 於 2021-2-23 03:55 PM 發表

2000年6月之前入職咪舊制囉
係味即係食長糧個班人?所以糧單先會show basic salary 而冇公積金同強積金供款?

竟然有公務員唔使供MPF,仲要冇CSPF, 咩玩法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 港女餅 於 2021-2-23 04:18 PM 發表

係味即係食長糧個班人?所以糧單先會show basic salary 而冇公積金同強積金供款?
長棒果班點便供強積金

明日天地 只恐怕認不出自己
仍未忘跟你約定假如沒有死
就算你壯闊胸膛 不敵天氣
兩鬢班白都可認得你

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]