• 瀏覽: 2,038
  • 回覆: 44
我係做飲食業既,話說,我從2020年11月23日入職 呢間公司離職滿3個月試用期要1個月通知 。咁我今日返緊工遞信 算 3個月還是7日呢?另外咁岩 飲食要驗核酸檢測先比返工,佢話我唔驗25號返唔到 就要補1個月 比公司 ?咁荒謬? 有冇識勞工法例的巴打 幫幫手thx!

去勞工處問最好。
依家又唔係你自己走人,賠乜9俾公司。
最多咪呢兩日去做核酸照返同公司玩下囉

引用:
原帖由 不能輸的秘密 於 2021-2-23 04:12 PM 發表

去勞工處問最好。
依家又唔係你自己走人,賠乜9俾公司。
最多咪呢兩日去做核酸照返同公司玩下囉
佢理由係 我唔去驗 25號唔俾返工 跟住要我補1個月糧比公司。如果我合約個度 11月23號 到今日2月23  咁我今日按理賠7日比佢得唔得呢

咁姐你本身都唔諗住去驗架啦,點解唔係23號前走話唔做。
公司有無講明,合約寫唔驗25號當自己辭職先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 as8178 於 2021-2-23 04:04 PM 發表

我係做飲食業既,話說,我從2020年11月23日入職 呢間公司離職滿3個月試用期要1個月通知 。咁我今日返緊工遞信 算 3個月還是7日呢?另外咁岩 飲食要驗核酸檢測先比返工,佢話我唔驗25號返唔到 就要補1個月 比公司 ?咁荒謬? 有冇識勞工法例的巴打 幫幫手thx!
有無合約?

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2021-2-23 04:45 PM 發表

有無合約?

附件

808D5B54-6D44-4DDD-96FF-5A3CB3AE6468.jpeg(206.22 KB)

2021-2-23 04:54 PM

你話你係手足就會補足錢比你
放心

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
引用:
原帖由 as8178 於 2021-2-23 04:54 PM 發表

另外我仲差公司成30個鐘 因為之前禁堂食 每日提早走左 呢度又可唔可以當3日 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edbe 於 2021-2-23 04:58 PM 發表

你話你係手足就會補足錢比你
放心
依家係比佢扣1個月糧 。。其實我做檢測都冇所謂,真心係唔想做呢份工。

引用:
原帖由 as8178 於 2021-2-23 04:59 PM 發表

依家係比佢扣1個月糧 。。其實我做檢測都冇所謂,真心係唔想做呢份工。
如果佢扣多你錢就去勞工處見

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
引用:
原帖由 edbe 於 2021-2-23 05:02 PM 發表

因為飲食業25號前要做檢測嘛 如果唔做就唔比返工。跟住佢拎張離職紙比我寫。 要扣我1個月咁話。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edbe 於 2021-2-23 05:02 PM 發表

佢咁講 係呢個月唔出糧比我

引用:
原帖由 as8178 於 2021-2-23 04:04 PM 發表

你11月23日入職,到2月22日滿三個月。
如果你昨天或之前離職,跟勞工法例係7日通知期(試用期內)。
如你今日或之後遞信,要一個月通知。

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 2021-2-23 05:08 PM 發表

你11月23日入職,到2月22日滿三個月。
如果你昨天或之前離職,跟勞工法例係7日通知期(試用期內)。
如你今日或之後遞信,要一個月通知。
oh my god....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 as8178 於 2021-2-23 04:54 PM 發表

你有簽名就跟番合約

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]