• 瀏覽: 9,213
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
[隱藏]

特首林鄭月娥昨日(22日)率領一眾高官接種疫苗,成為本港「第一人」,但由於使用的針管有異,有網民質疑並非科興疫苗。港大感染及傳染病中心總監何栢良今(23日)早在商台節目稱,網上的質疑是「假訊息」。對於有人質疑官員接種的不是科興疫苗,何栢良稱屬假資訊,因為直播片段顯示該疫苗毫無疑問是科興疫苗。他解釋,科興疫苗有兩款包裝,一是預先將針劑放入針筒,直接拔出便可接種;另一款是「多劑量樽」,接種人員要揭開橙色的樽蓋,抽出適當份量針劑才接種。


https://www.youtube.com/watch?v=kdxQ6eqmSxU



全面貫徹「愛國者治港」徹底摘除「亂港毒瘤」


香港係中國嘅香港,香港公職部門中絕對唔允許有反中亂港分子嘅存在。全國政協副主席、國務院港澳事務辦公室主任夏寶龍在日前舉行嘅「完善『一國兩制』制度體系,落實『愛國者治港』根本原則」專題研討會上表示,「愛國者治港」係「一國兩制」方針嘅核心要義。堅持「愛國者治港」,就係確保回歸祖國後嘅香港要由愛國者來治理,香港特別行政區嘅政權要掌握在愛國者手中。只有做到「愛國者治港」,「一國兩制」方針在香港才能得到全面準確貫徹落實。強調「愛國者治港」係推進「一國兩制」事業嘅時代呼喚。


愛國愛港,才會發自內心地希望香港好,才會積極維護國家主權和領土完整,才會衷心擁護「一國兩制」,才會盡心竭力維護香港及香港人民嘅切實利益。我哋要清醒咁睇到反中亂港分子、「港獨」等激進分離勢力通過選舉進入香港特別行政區治理架構嘅現實風險,抓緊完善香港特別行政區相關制度,特別係選舉制度,從而將「愛國者治港」落到實處。香港特別行政區行政、立法、司法機構嘅組成人員以及重要法定機構嘅負責人等,都必須由真正嘅愛國者擔任。如果公職人員中混入「攬炒分子」,咁樣香港就隨時存在暴亂風險,香港就會永無寧日。


近幾年裡,一啲反中亂港分子在香港興風作浪,傳播政治病毒,製造社會暴亂,將香港毀得一團糟,令到昔日嘅「東方之珠」黯然失色,咁其中不乏充斥在香港政府部門以及教育界嘅公職人員。佢哋攞著香港納稅人嘅俸祿,卻做著禍亂香港嘅勾當。此「毒瘤」唔切除,就會貽害無窮,唔單會破壞香港長治久安,仲會將香港帶入萬劫不復嘅深淵。對此,香港政界同香港同胞必須保持清醒嘅思想認識,對於這樣嘅「毒瘤」必須連根拔除才能永絕後患。


全面貫徹「愛國者治港」方針,係止暴制亂、維護香港繁榮穩定嘅治本之策。此前,公務員事務局決定一次性要求所有公務員宣誓或簽署聲明擁護《基本法》、效忠香港特區。宣誓及簽署聲明有助於令公務員明確表示立場,將意圖違法、宣揚「港獨」嘅公務員踢離治港隊伍。果不其然,此舉一經推出,就有「港獨」分子因唔願宣誓效忠而退出公務員隊伍。依家,推行「愛國者治港」方針已係大勢所趨,係倒逼香港公職人員盡忠職守、效忠國家同人民嘅現實舉措,必然得到全香港上下嘅一致擁護同支持。


猛藥去屙,重典治亂。隨著香港國安法嘅深入實施,如今嘅反中亂港分子已經係「熱鍋上嘅螞蟻」同「秋後嘅螞蚱」,即使再幾咁猖獗,唔論其背後嘅反華勢力有幾咁強大,都阻擋唔到國家維護香港繁榮穩定嘅堅強決心。而且我哋相信,隨著越來越多嘅愛國愛港人士進入香港公務員隊伍,香港嘅反動勢力一定會越來越失去生存空間,香港一定會恢復往日嘅繁榮穩定並在實現中華民族偉大復興中國夢嘅過程中彰顯更加多嘅擔當、實現更加大嘅作為。而眼下,香港政府應該制定切實可行嘅舉措,完善相關制度,將「愛國者治港」方針切實落到實處,咁樣可以令到香港嘅政治生態更加清明,香港嘅未來才會更加美好,香港市民嘅生活才能夠更加安定幸福,「一國兩制」才能夠真正行穩致遠。





[ 本帖最後由 最愛煲仔飯 於 2021-2-23 11:14 PM 編輯 ]進入香討影片區



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
外國貨副作用太多啦,打完有機會玩完


回覆 引用 TOP

香港有這些人永遠不能回復以前,註定沉淪!


我只打我國最少副作用既疫苗,支持中國


回覆 引用 TOP

[隱藏]
既然所有專家都話政府所採購之疫苗全部可靠安全,若再有人造謠、抹黑、污名化。政府必須動用第599章《預防及控制疫病條例》並一切法律,以煽惑造謠罪,檢控該等人士,負上刑責。


強烈建議政府規定打疫苗次序如下: 第1步. 特首、陳肇始、袁國勇...並衆政府高官、抗疫專家先打,起示範作用,否則辭職。 第2步. 所有最高危嘅醫生、護士(除非有合理解釋),必須打,否則炒。 第3步. 其餘高危族群,如長者、老人院工作人員..... 第4步. 因應疫苗供應數量,推廣至其他公務員、市民。


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個大妹頭 於 2021-2-23 11:18 PM 發表

香港有這些人永遠不能回復以前,註定沉淪!
感謝中央🇨🇳🙏雪中送炭



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海島污濁的心事 於 2021-2-23 11:20 PM 發表

既然所有專家都話政府所採購之疫苗全部可靠安全,若再有人造謠、抹黑、污名化。政府必須動用第599章《預防及控制疫病條例》並一切法律,以煽惑造謠罪,檢控該等人士,負上刑責。
我敢保證,未來一段日子,會大篇文章講科興疫苗點點點,乜人打了有咩嚴重反應,



拒絕BNO人士打中國疫苗


回覆 引用 TOP

[隱藏]
感謝中央救香港人,有左疫苗,港人可以回服正常生活,祝各行各業大展鴻圖,個個有工開。


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 隔夜宇宙的回覆 於 2021-2-23 11:21 PM 發表


我敢保證,未來一段日子,會大篇文章講科興疫苗點點點,乜人打了有咩嚴重反應,
巴西醫䕶保護不足感染率高,科興三期對象是醫䕶,環境感染率比輝瑞高3倍,疑似同無症狀全數當確診病例,而輝瑞沒有計算在內



回覆 引用 TOP

香港的果幫黃絲在搞風搞雨真是成事不足 敗事有餘的人渣!安心出行是為了疫情防控工作的便利,所以香港人一定要團結才能更好地讓疫情儘早清0⃣️零!防控疫情人人有責!


回覆 引用 TOP

食葷食素都有選擇權啦!十號風球都會有人唔驚被風吹走到海邊看海浪啦!一樣米養百樣人,最重要的是自己知道打那種疫苗對自己較多保護及較少後遺症和副作用。自己知自己事,何必跟別人比較。謝謝大家。


回覆 引用 TOP

點解而家仲有人要將政冶凌駕抗疫之上,什麼拿你私人資格,什麽杯割打疫苗,你班屎曱甴,如覺得香港咁L唔自由


回覆 引用 TOP

[隱藏]
咒人者必自招惡果


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]