• 瀏覽: 4,749
  • 回覆: 58
  • 追帖: 3
自從接手廚房,也接手了母親留下的鑊,多少年前的,不知了,估計有二十年!真的太舊了!

年前淘了一隻 304 不銹鋼的,平底有蒸籠,有蓋,電磁爐可用,233 人仔連運費,昨天終于到了,今天開箱,樣子滿意!

希望好用

本无心做英雄,都只不过一场空
熱賣及精選
玩具會越買越多

道德經
第八章
上善若水。水善利萬物而不爭﹐處眾人之所惡﹐故幾於道。
居善地﹐心善淵﹐與善仁﹐言善信﹐政善治﹐事善能﹐動善時。夫唯不爭﹐故無尤。
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-24 10:32 AM 發表

自從接手廚房,也接手了母親留下的鑊,多少年前的,不知了,估計有二十年!真的太舊了!
年前淘了一隻 304 不銹鋼的,平底有蒸籠,有蓋,電磁爐可用,233 人仔連運費,昨天終于到了,今天開箱,樣子滿意!

12117713 12117714 12117715 12117716

希望好用
生鉄轉不銹鋼, 你會用唔慣

引用:
原帖由 big3624 於 2021-2-24 10:34 AM 發表

玩具會越買越多
不會了,夠用!
自己也開始忙了,由一週煮六晚已演變成一週煮四晚了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gogofit 於 2021-2-24 10:37 AM 發表

生鉄轉不銹鋼, 你會用唔慣
生鉄的處理較煩,總要取捨!

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-24 10:32 AM 發表

12117713 12117714 12117715 12117716

希望好用
我斷言, 呢隻有塗層不銹鋼鑊最後只會蒸和早餐炒蛋用

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-24 10:39 AM 發表

生鉄的處理較煩,總要取捨!
可以考慮買隻熟鐵. 其實唔難處理.

回覆 引用 TOP

馬兄,生鐵鑊好用過其他。從前不識用,唔聽老公講唔好用洗潔精去洗鑊,攪到容易生銹。
後來真的不用洗潔精,只用清水洗就覺越來越好用了👍

引用:
原帖由 gogofit 於 2021-2-24 10:39 AM 發表

我斷言, 呢隻有塗層不銹鋼鑊最後只會蒸和早餐炒蛋用
無塗層的!我一定不用塗層!

引用:
原帖由 井底花色流彈 於 2021-2-24 10:54 AM 發表

馬兄,生鐵鑊好用過其他。從前不識用,唔聽老公講唔好用洗潔精去洗鑊,攪到容易生銹。
後來真的不用洗潔精,只用清水洗就覺越來越好用了👍
生鉄鑊一定好用,唔洗講,我教你用這個洗

煮完,開水喉,大力刷,乜洗潔精都唔使,保証愈用愈靚!
我隻舊鑊煮食位還是一流的,但由於宜家不是天天煮,所以保養開始有問題,考慮到新鑊保養更難,所以要棄愛!

樓主件玩具好靚仔,
不過隻生鐵鑊唔好揼,
新嘢係唔可以受太高溫架,
如果炒味紅燒蟹,生鐵鑊唔少得,
我都係一樣,買左隻近似,
再補番隻生鐵鑊,
文武鑊

馬兄,留返隻生鐵鑊先,唔排除你會重新愛上.... 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-24 11:06 AM 發表

無塗層的!我一定不用塗層!
黑色的部分,就係塗層,
受熱唔可以超過250度,
所以炸嘢唔得。

引用:

希望好用
我都睇中呢款鑊,琴日見到舌尖上的中國,酒店大廚都喺用呢款,應該好用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 希夷 於 2021-2-24 11:19 AM 發表

黑色的部分,就係塗層,
受熱唔可以超過250度,
所以炸嘢唔得。
我再研究所有資料文件和同類産品,全部強調無塗層,物理蜂巢處理

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]