• 瀏覽: 5,051
  • 回覆: 24
原來可以將企缸, 洗手盤, 坐廁的污水連埋一齊,
仲可以抽上天花板一直去到原有的屎渠去放水,
最驚就係有人掉好多廁紙入去, 唔知有冇問題,
最好配合洗屁股廁板, 用少好多廁紙

咁就好正,
1. 可以隨意在屋入面任何一個地方改做浴室, 只要將水喉, 污水經假天花上面通入來就得
2. 可以局部裝修浴室時, 暫時將企缸, 洗手盤, 坐廁移去任何地方,
  咁浴室可以慢慢裝修唔使急, 又唔使找另一個地方住先

熱賣及精選
引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-2-25 11:58 AM 發表

即係有個缸攪爛啲屎才排出?

回覆 引用 TOP

睇完都唔係好明。

咁同宜家浴缸去水接去污水渠有咩唔同?

仲要將污水喉抽上天花板?萬一之後漏水咪成屋汚水?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-2-25 11:58 AM 發表

咁就好正,
1. 可以隨意在屋入面任何一個地方改做浴室, 只要將水喉, 污水經假天花上面通入來就得
2. 可以局部裝修浴室時, 暫時將企缸, 洗手盤, 坐廁移去任何地方,
  咁 ...
廁紙唔係問題,經常壞都係頭髮纏住刀葉導致死機。

回覆 引用 TOP

bit.ly/3du6Afw
搵到就搵啦
西貢蠔涌車公廟 第91籤 中籤 梁心招禍
第1籤 上上籤 帥靈地傑逞英豪,一箭分明點大敖:得意春風攜滿袖,馬頭聲唱狀元高。
引用:

自找麻煩?
自尋「短見」。

回覆 引用 TOP

又係喎, 香港的劏房佬居然想不到用呢種去造劏房

=====
如果搞屎泵壞左, 係好易成套拆到出來,
不過要立即將個泵包好, 拿去第二度清理,
除非仲保留一個正常既座廁, 可以沖走個泵入面的屎落去

係咪有D呀茂整餅feel 呢

回覆 引用 TOP

引用:

咁就好正,
  咁 ...
室內化糞池😂😂😂

回覆 引用 TOP

引用:

咁啲屎水如果係天花度滴落嚟點算?
我諗起頭頂有啲屎水運行我連間屋都唔想入

引用:
原帖由 18年建造的好漢 於 2021-2-25 03:30 PM 發表

又係喎, 香港的劏房佬居然想不到用呢種去造劏房

=====
如果搞屎泵壞左, 係好易成套拆到出來,
不過要立即將個泵包好, 拿去第二度清理,
除非仲保留一個正常既座廁, 可以沖走個泵入面的屎落去
邊有劏房有假天花比你走屎渠? 仲要係直走無高低位轉灣

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 slk2xx 於 2021-2-25 06:26 PM 發表

咁啲屎水如果係天花度滴落嚟點算?
我諗起頭頂有啲屎水運行我連間屋都唔想入
用普通pvc膠喉接駁, 一定唔會漏既, 幾十年唔會有事

也可以行地下的, 甚至可以用木造地台, 在地台下面走,
或者埋入水泥地底,

只係天花最不佔位, 易就位, 又易搞,
但係可能有噪音問題同埋未想到點樣可以更換個泵時, 不會整到倒流大量污水出來,
有邊種閘制可以用?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-2-25 07:12 PM 發表

邊有劏房有假天花比你走屎渠? 仲要係直走無高低位轉灣
照計都有窗口位,
或者鑽穿一個好似安裝分體冷氣咁大的洞口穿喉去外牆,
再去原本的屎渠位?

回覆 引用 TOP

呢啲只係劏房最常用嘅方法, 廁所污水渠經過生活區客廳始終都係唔好,因為細菌,唔介意當然冇問題

回覆 引用 TOP

引用:

不是什麼新鮮野!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]