• 瀏覽: 3,473
  • 回覆: 72
  • 追帖: 2
買咗兩盒蔥油醬,過年前到而家都未寄到嚟,火滾起嚟,今晚自己熬。
呢類蔥油醬,小包或小盒裝,取價都幾貴,二三十蚊先至得六小盒或小包,調味料嚟講,要成五六蚊真係我個人覺得超貴,每小包或小盒,只得約15g左右。
好,自己郁手,材料好簡單,要有粟米油、蝦米、頭抽、冰糖、老抽及蔥。
全部嘢洗淨,先煮熱油,放入蔥段及蝦米,再加入頭抽,再加入適量老抽,慢火熬兩個鐘。
原來真係要咁貴,一支頭抽,熬完出嚟少咗一小半,都二十幾蚊,再加上蝦米及蔥、粟米油等,成本都要五十蚊。得半小樽。
涼後放雪櫃儲藏,要嚟點魚肉燒賣、撈麵、點白切雞,嘩,真係一流,有興趣可以試下。

附件

20210225_180843.jpg(388.99 KB)

2021-2-25 07:08 PM

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

熱賣及精選
已bookmarked

回覆 引用 TOP

睇咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-25 07:08 PM 發表

買咗兩盒蔥油醬,過年前到而家都未寄到嚟,火滾起嚟,今晚自己熬。
呢類蔥油醬,小包或小盒裝,取價都幾貴,二三十蚊先至得六小盒或小包,調味料嚟講,要成五六蚊真係我個人覺得超貴,每小包或小盒,只得約15g左右。
好,自己郁手,材料好簡單,要有粟米油、蝦米、頭抽、冰糖、老抽及蔥。
全部嘢洗淨,先煮熱油,放入蔥段及蝦米,再加入頭抽,再加入適量老抽,慢火熬兩個鐘。
原來真係要咁貴,一支頭抽,熬完出嚟少 ...
師傅用咩鑊嚟熬煮
睇到又聞到香喎

心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活就自由,到哪都有快樂
引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-2-25 07:19 PM 發表

師傅用咩鑊嚟熬煮
睇到又聞到香喎
易潔鑊嚟啫,最重要係用慢火唔緊要嘅。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-25 19:08 發表

本來你上陶仔買?

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-25 07:08 PM 發表

四碗水煲埋一碗咪好鹹
用乜野煲?黐唔黐底?

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然
引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-25 08:02 PM 發表

易潔鑊嚟啫,最重要係用慢火唔緊要嘅。
用易潔鑊慢煮隻鑊越煮就越耐用,萬年油都係咁煮出嚟,越煮越有油香。
我已經感覺到撈麵好好味..

心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活就自由,到哪都有快樂
引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-2-25 09:26 PM 發表

用易潔鑊慢煮隻鑊越煮就越耐用,萬年油都係咁煮出嚟,越煮越有油香。
我已經感覺到撈麵好好味..
貪方便啫,生鐵鑊要打理。

引用:
原帖由 大林林 於 2021-2-25 08:49 PM 發表

四碗水煲埋一碗咪好鹹
用乜野煲?黐唔黐底?
咩水呀,老闆,煲藥乎?
頭抽喎,最最細火慢熬,係會少咗啲嘅,但加番冰糖唔會鹹,你有冇食過?冇可以試一下,用文字講唔出那股味道。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-25 08:41 PM 發表

本來你上陶仔買?
係呀,懶得整嘛,但都幾貴㗎。25蚊人仔6小盒,計起上嚟三十幾蚊,一次一盒約6蚊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-2-25 09:58 PM 發表

貪方便啫,生鐵鑊要打理。
生鐵鑊好重又難處理,會戎手用過一次生左銹就唔用嚕

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-2-25 10:09 PM 發表

生鐵鑊好重又難處理,會戎手用過一次生左銹就唔用嚕
用完要每次抺油。

回覆 引用 TOP

引用:

等優惠,好似2,3蚊包左右,我上次買2送1定送2,忘記鳥。

當然你自製安心好多

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2021-2-25 10:25 PM 發表

等優惠,好似2,3蚊包左右,我上次買2送1定送2,忘記鳥。

當然你自製安心好多
我買過一次包裝,太少,一包唔夠點半隻雞,都要4個幾港紙。

主題標籤 #拌麵 #撈麵
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]