• 瀏覽: 3,823
  • 回覆: 32
家中牆紙已舊, 想淘寶牆紙到香港由親友幫忙自貼, 因未試過淘寶, 見有很多3D款, 和傳統的有什麼不同,請問買3D 牆紙還需要另買膠漿粉嗎? 天花牆紙可以用同一款嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-2-25 09:11 PM 發表

家中牆紙已舊, 想淘寶牆紙到香港由親友幫忙自貼, 因未試過淘寶, 見有很多3D款, 和傳統的有什麼不同,請問買3D 牆紙還需要另買膠漿粉嗎? 天花牆紙可以用同一款嗎?
買牆布吧!

引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-2-25 09:11 PM 發表

千萬唔好買自粘牆紙,因為一貼左落去無得再微調,要用就用要塗漿糊果隻

引用:

好睇你個人要求,如果想平平地,自貼牆紙也可以,不過貼上去果陣時可能會疊邊,睇落冇咁好睇。

引用:
原帖由 ultane 於 2021-2-25 09:42 PM 發表

買牆布吧!
請問有無推介呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 子月月 於 2021-2-25 10:10 PM 發表

千萬唔好買自粘牆紙,因為一貼左落去無得再微調,要用就用要塗漿糊果隻
我仲諗住呢D會容易DIY 咋, 咁真係要考慮下

引用:
原帖由 windows3.1 於 2021-2-25 10:16 PM 發表

好睇你個人要求,如果想平平地,自貼牆紙也可以,不過貼上去果陣時可能會疊邊,睇落冇咁好睇。
最大麻煩係住緊人, 搵師傅可能唔會幫我將什物搬來搬去, 所以先叫親友攪

引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-2-26 11:21 AM 發表

我仲諗住呢D會容易DIY 咋, 咁真係要考慮下
開漿貼牆紙其實唔算難,youtube都好多教學影片,自貼牆紙唔好既地方係容錯率為O,只要錯0.01mm都好,都無得救,要成幅拉起再貼過。

引用:
原帖由 windows3.1 於 2021-2-25 10:16 PM 發表

可以去youtube睇教學影片,
牆紙佬兩幅牆紙駁口位既處理,
多數用“疊切“,
切完個駁口位就好靚。

回覆 引用 TOP

請問例如呢款牆布, 如果300呎左右地方 (扣埋廚廁約估計240呎範圍要貼), 大約要買幾多先夠貼, 佢又無寫SIZE, 唔知點計 
https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=9#detail

引用:

要睇你技術高唔高了。唔多識就買一般款。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 子月月 於 2021-2-26 11:35 AM 發表

開漿貼牆紙其實唔算難,youtube都好多教學影片,自貼牆紙唔好既地方係容錯率為O,只要錯0.01mm都好,都無得救,要成幅拉起再貼過。
我剛啱用過,冇你講嘅咁嚴重,其實你貼過未?

引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-2-26 11:40 AM 發表

請問例如呢款牆布, 如果300呎左右地方 (扣埋廚廁約估計240呎範圍要貼), 大約要買幾多先夠貼, 佢又無寫SIZE, 唔知點計 
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.136.370d18bdxxRv5g&id=634899722045&ns=1&abbucket=9#detail
呢d牆布唔得架,我裝修時問過cf
佢話要用呢d先可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s1no 於 2021-2-26 12:37 PM 發表

我剛啱用過,冇你講嘅咁嚴重,其實你貼過未?
本身用緊牆紙,轉自貼牆紙好處係牆身唔使攪咁多,鏟去舊牆紙,油一次光油,乾咗後可以即貼上新牆紙。
要求高就另計。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-2-26 11:23 AM 發表

最大麻煩係住緊人, 搵師傅可能唔會幫我將什物搬來搬去, 所以先叫親友攪
有人幫手,對位會好好多。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]