• 瀏覽: 3,379
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 08:31 AM 發表

嗰啲肥油唔簡單,如果肚子唔受得,隨時肚子痛。
我昨日買左啲芽菜仔返去炒,就係將炒好嘅豬腩肉嘅肥油,倒埋落去啲芽菜仔上邊炒。
豬油起鑊好正架,我平時整豬扒,切左豬扒邊位d肥肉就會留起,唔浪費,分小袋雪藏。炒菜心,炒花菜,落少少去起鑊,超香。

熱賣及精選
引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 07:12 AM 發表

早前屋企人攞咗嚿豬腩肉去拜神,昨晚親嚿豬腩肉仲係冷藏,攞把刀切開一片片。跟住用啲蒜頭,豆豉照,辣椒炒左,又幾好食送飯一流。
A兄拿手餸。

流晒口水

好正呀

有肉!小酒嚟一啖,美上加美

冇文化嘅人寫嘅啲嘢
睇住都好美味,一定好好味

開心就是一天最主要的事。
引用:
原帖由 星升升 於 2021-2-26 08:38 發表

腩肉可以買冰鮮或者急凍(雪藏肉), 一般街市凍肉鋪或者75x數字屋都有,一次買2-3條。返到屋企解好凍出一出水再沖洗乾淨,放蔥1條,紹酒,八角,花椒幾粒,水浸過腩肉煲佢30-40分鐘,五花腩就會出晒油,然後再簡單沖洗一下。切好薄片,分開一小包一小包放入雪櫃雪藏,每次要煮就攞一包出黎解凍,然後爆香。

大家交流一下心得
之前去過兩間凍肉鋪買過,不過我係直接解凍,然之後落鑊炒。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-2-26 08:43 發表

估唔到師兄甘有心得。
你都試下煮吖! 幾好食嘅肥肥哋送飯一流。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 09:47 AM 發表

之前去過兩間凍肉鋪買過,不過我係直接解凍,然之後落鑊炒。
咁樣個豬皮會好硬,同埋會比較肥膩,所以要先炆熟再落鑊爆。信我,呢個餸我經常做。

引用:
原帖由 星升升 於 2021-2-26 08:43 發表

豬油起鑊好正架,我平時整豬扒,切左豬扒邊位d肥肉就會留起,唔浪費,分小袋雪藏。炒菜心,炒花菜,落少少去起鑊,超香。
呢啲好嘢呀! 煎牛扒也有肥膏,通常切出嚟一齊起鑊用。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-2-26 08:43 發表

A兄拿手餸。
你都試下啦! 以前我也驚豬肉好難熟,試多兩次,又上 youtube 學下。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 09:49 AM 發表

呢啲好嘢呀! 煎牛扒也有肥膏,通常切出嚟一齊起鑊用。
牛扒邊同豬扒邊唔同,牛扒邊會有牛騷味。

引用:
原帖由 maygii 於 2021-2-26 08:59 發表

流晒口水
啲辣椒少少辣,又夠香口。啲豬腩肉少少肥,送飯一流。

引用:
原帖由 Fat_dada 於 2021-2-26 09:00 發表

好正呀
dada,你都試下吖! 一餐食唔晒,可以第二餐再食。

引用:
原帖由 花丞 於 2021-2-26 09:21 發表

有肉!小酒嚟一啖,美上加美
有酒有肉最正,無論送啤酒或燒酒,一樣岩食。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]