• 瀏覽: 3,374
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1

早前屋企人攞咗嚿豬腩肉去拜神,昨晚親嚿豬腩肉仲係冷藏,攞把刀切開一片片。跟住用啲蒜頭,豆豉照,辣椒炒左,又幾好食送飯一流。

熱賣及精選
呢味餸叫做家鄉小炒肉,亦即係四川回鍋肉,不過你個腩肉切得唔夠薄,同埋腩肉可以再爆得乾身d再炒,爆晒d油出嚟,咁食落就無咁肥膩。

好似回鍋肉

引用:
原帖由 星升升 於 2021-2-26 07:56 發表

呢味餸叫做家鄉小炒肉,亦即係四川回鍋肉,不過你個腩肉切得唔夠薄,同埋腩肉可以再爆得乾身d再炒,爆晒d油出嚟,咁食落就無咁肥膩。
係啊 ! 呢嚿豬腩肉喺屋企人烚咗之後,拎去拜神。拜完神之後又冇乜用,噉我就喺雪櫃拎出嚟切薄片,但係始終切得唔夠薄。我鍾意用蒜頭豆豉辣椒炒呢啲肉片,我覺得幾好食。

引用:
原帖由 美國病毒 於 2021-2-26 08:00 發表

好似回鍋肉
如果係食四川或者湖南菜,都會叫佢叫做回鍋肉。下一次我又可以攞啲辣椒醬放落去,同埋加啲椰菜落去炒。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 08:03 AM 發表

係啊 ! 呢嚿豬腩肉喺屋企人烚咗之後,拎去拜神。拜完神之後又冇乜用,噉我就喺雪櫃拎出嚟切薄片,但係始終切得唔夠薄。我鍾意用蒜頭豆豉辣椒炒呢啲肉片,我覺得幾好食。
唔薄唔緊要,或者可以爆耐d,乾身d,咁樣就香口好多。

回鍋肉既「回鍋」2個字,意思就係先爆好腩肉,盛起,炒配料後腩肉再回鑊同炒。

我都好鍾意食回鍋肉

引用:
原帖由 星升升 於 2021-2-26 08:09 發表

唔薄唔緊要,或者可以爆耐d,乾身d,咁樣就香口好多。

回鍋肉既「回鍋」2個字,意思就係先爆好腩肉,盛起,炒配料後腩肉再回鑊同炒。

我都好鍾意食回鍋肉
收到,下次再試下。不過炒佢時,好多油走出嚟嘅 !

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 07:12 AM 發表

早前屋企人攞咗嚿豬腩肉去拜神,昨晚親嚿豬腩肉仲係冷藏,攞把刀切開一片片。跟住用啲蒜頭,豆豉照,辣椒炒左,又幾好食送飯一流。
加一尐老乾媽落去炒,就完全唔啱曬味啦……

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 08:05 AM 發表

如果係食四川或者湖南菜,都會叫佢叫做回鍋肉。下一次我又可以攞啲辣椒醬放落去,同埋加啲椰菜落去炒。
四川回鍋肉通常與尖椒+辣椒同炒,而上海回鍋肉就通常會用椰菜+京蔥。味道上都有分別,四川回鍋肉係唔帶甜,上海回鍋肉係要用甜醬去炒。

上海回鍋肉個醬比較麻煩,最簡單做法係海鮮醬(或甜醬)+ 豆板醬+甜麵醬 + 柱侯醬,最後仲要加蠔油。

下圖係我煮既上海回鍋肉,比街外食既清淡d, 無放咁多醬

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 08:10 AM 發表

收到,下次再試下。不過炒佢時,好多油走出嚟嘅 !
走晒d油出嚟就啱喇,食落唔會感到肥膩。

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-2-26 08:19 發表

加一尐老乾媽落去炒,就完全唔啱曬味啦……
我雪櫃都有一樽,下一次又攞啲嚟試下。

引用:
原帖由 星升升 於 2021-2-26 08:22 發表

四川回鍋肉通常與尖椒+辣椒同炒,而上海回鍋肉就通常會用椰菜+京蔥。味道上都有分別,四川回鍋肉係唔帶甜,上海回鍋肉係要用甜醬去炒。

上海回鍋肉個醬比較麻煩,最簡單做法係海鮮醬(或甜醬)+ 豆板醬+甜麵醬 + 柱侯醬,最後仲要加蠔油。

下圖係我煮既上海回鍋肉,比街外食既清淡d, 無放咁多醬

噉 ! 我想試下上海回鍋肉嗰個做法先,因為雪櫃都有上述五種嗰啲調味料。同埋我覺得幾好食,平日我多數去渣華道北角嗰間小辣椒食,一個餸一個飯一杯凍飲,但係而家好耐冇去喇。

引用:
原帖由 星升升 於 2021-2-26 08:25 發表

走晒d油出嚟就啱喇,食落唔會感到肥膩。
嗰啲肥油唔簡單,如果肚子唔受得,隨時肚子痛。
我昨日買左啲芽菜仔返去炒,就係將炒好嘅豬腩肉嘅肥油,倒埋落去啲芽菜仔上邊炒。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-26 08:28 AM 發表

我雪櫃都有一樽,下一次又攞啲嚟試下。
腩肉可以買冰鮮或者急凍(雪藏肉), 一般街市凍肉鋪或者75x數字屋都有,一次買2-3條。返到屋企解好凍出一出水再沖洗乾淨,放蔥1條,紹酒,八角,花椒幾粒,水浸過腩肉煲佢30-40分鐘,五花腩就會出晒油,然後再簡單沖洗一下。切好薄片,分開一小包一小包放入雪櫃雪藏,每次要煮就攞一包出黎解凍,然後爆香。

大家交流一下心得

引用:
原帖由 星升升 於 2021-2-26 07:56 AM 發表

估唔到師兄甘有心得。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]