• 瀏覽: 18,119
  • 回覆: 48
本主題由 bobojit 於 2021-4-14 10:49 PM 提升
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
引用:
原帖由 chess8 於 2021-2-27 22:38 發表

你話人要講道理,不如公平D,你講吓政府邊日幾點鐘宣布BioNtech會今日(27/2)先到貨。
我咪講左囉。

引用:
原帖由 chess8 於 2021-2-27 10:38 PM 發表

你話人要講道理,不如公平D,你講吓政府邊日幾點鐘宣布BioNtech會今日(27/2)先到貨。
你未講無貨到前, 政府已宣佈左

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ymca8 於 2021-2-27 10:15 PM 發表

https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=21075&refer=Share

【最新】一名72歲男子於官涌體育館接種科興疫苗後出現心悸,送往伊利沙伯醫院,現時情況穩定

版主真係要聽聽依位師兄
收到,我會再觀察吓thx

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-2-27 11:21 PM 發表

收到,我會再觀察吓thx
公平d講,科興用傳統技術,雖然保護率不及biontech,但較易估計副作用,如果老人家年紀好大、體弱多病,個人覺得仍可以考慮,如果係國藥,資料應該會再多d

Biontech雖然保護率較高,但一樣有副作用,亦較大機會出現輕微副作用如發燒頭痛,而mRNA疫苗仍算新,醫學上未有足夠長期數據,現時數據亦非亞洲人種既數據,不過一般人會先考慮保護率較高既疫苗

不過今次情況特別,要短時間製造全球人口份量,mRNA技術較可行,因更適合大量生產
不過老人家就算打左,都仍做足防疫一段時間好d,仍出街戴口罩,勤洗手

我亦識得有老人家決定只做防疫,唔打算去打

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-2-28 10:47 發表

公平d講,科興用傳統技術,雖然保護率不及biontech,但較易估計副作用,如果老人家年紀好大、體弱多病,個人覺得仍可以考慮,如果係國藥,資料應該會再多d

Biontech雖然保護率較高,但一樣有副作用,亦較大機會出現輕微副作用如發燒頭痛,而mRNA疫苗仍算新,醫學上未有足夠長期數據,現時數據亦非亞洲人種既數據,不過一般人會先考慮保護率較高既疫苗

不過今次情況特別,要短時間製造 ...
絕對係,老人家長期病患者,係香港,係可以睇定d再打。除非你在歐美等疫情嚴竣既地方。

袁國勇一早講左,佢自己頭一年都唔會打新既疫苗,因為依種唔係流感疫苗,仍有不確定性。

老人家可等多陣,始終某d 疫苗數據太少,睇睇頭一水香港人打完再判斷打唔打,打邊隻,唔好跟風。

利申: 有排未到我打,我亦唔會比老人家打住。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-2-28 10:47 AM 發表

不過今次情況特別,要短時間製造 ...
另一個要探討既問題, 係打疫苗後出事既責任問題

政府話就話會賠償會負責, 但你睇尋日單野, 都未搵專家調查, 就已經行出黎話同疫苗無關(雖然個阿伯本身真係有高血壓)

由此可見, 本身係高齡加長期病患, 死左無乜機會証明到關疫苗事, 你自己去搵醫療專家去証明關疫苗事, 分分鐘貴過賠償額!

引用:
原帖由 ymca8 於 2021-2-28 03:49 PM 發表

另一個要探討既問題, 係打疫苗後出事既責任問題

政府話就話會賠償會負責, 但你睇尋日單野, 都未搵專家調查, 就已經行出黎話同疫苗無關(雖然個阿伯本身真係有高血壓)

由此可見, 本身係高齡加長期病患, 死左無乜機會証明到關疫苗事, 你自己去搵醫療專家去証明關疫苗事, 分分鐘貴過賠償額!
咪傻啦,呢個唔係醫療保,唔係話你打完唔舒服就有得賠

你要出現嚴重不良反應,而個基金只會承擔法庭或仲裁決定的賠償金額

想賠,上庭先啦

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-2-28 17:02 發表

咪傻啦,呢個唔係醫療保,唔係話你打完唔舒服就有得賠

你要出現嚴重不良反應,而個基金只會承擔法庭或仲裁決定的賠償金額

想賠,上庭先啦
所以打之前要諗清楚,咪旨意有得賠。

回覆 引用 TOP

科興疫苗疑現嚴重個案 63歲長期病患漢打針後兩日逝世

新冠疫苗接種計劃展開多日,據悉,一名63歲有長期病患的長者於上周五(2月26日),在朋友陪同下接種科興疫苗後不足兩日,於上周六(2月27日)因嚴重不適,被送往伊利沙伯醫院接受治療,並在送往病房後不久休克,並在上周日(2月28日)凌晨時分去世。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210302/bkn-20210302211922178-0302_00822_001.html

引用:
原帖由 ymca8 於 2021-3-2 21:56 發表

新冠疫苗接種計劃展開多日,據悉,一名63歲有長期病患的長者於上周五(2月26日),在朋友陪同下接種科興疫苗後不足兩日,於上周六(2月27日)因嚴重不適,被送往伊利沙伯醫院接受治療,並在送往病房後不久休克,並在上周日(2月28日)凌晨時分去世。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210302/bkn-20210302211922178-0302_00822_001.html
有個版友好推介大家打科興,話好安全,唔知佢打左未,擔心佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ymca8 於 2021-3-2 21:56 發表

尋日又有一個接種科興後死亡。

回覆 引用 TOP

有聞大陸係唔俾60歲以上人士打科興

當日巴西個第三期報告已經講咗接種會有問題
而近期中國出口外國的疫苗亦以國藥為主

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-3-6 22:50 發表

有聞大陸係唔俾60歲以上人士打科興

當日巴西個第三期報告已經講咗接種會有問題
而近期中國出口外國的疫苗亦以國藥為主
唔係聞, 係根本咁耐大陸幾個城市如北京, 都不容許59 歲以上或長期病患人士接種.

有冇人可以解釋下點解香港政府的用意?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]