• 瀏覽: 192,310
  • 回覆: 1,407
  • 追帖: 1
+4
本主題由 bobojit 於 2022-4-20 21:49 提升
請大家注意:
所有相關疫苗討論請在專區內議論,請勿在其他主題內討論,多謝大家合作。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-2-26 21:09 發表
請大家注意:
所有相關疫苗討論請在專區內議論,請勿在其他主題內討論,多謝大家合作。
首先澄清一樣野,BioNtech已到港,唔好比版友混淆視聽。再胡亂發佈消息會舉報。

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2021-2-27 10:12 AM 發表

首先澄清一樣野,BioNtech已到港,唔好比版友混淆視聽。再胡亂發佈消息會舉報。
我估下你多數打這款嗎?

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-2-27 11:50 發表

我估下你多數打這款嗎?
不一定,我個歲數有排都未到我打。

政府還訂了牛津疫苗,袁國勇還研發緊另一噴鼻式疫苗,佢話自己都唔會打科興,到時再選擇都唔遲,論現在既疫情無需迫住打科興,選擇最適合自己既疫苗便可以。

我自己當然最支持袁教授研發既疫苗。

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2021-2-27 12:01 PM 發表

不一定,我個歲數有排都未到我打。

政府還訂了牛津疫苗,袁國勇還研發緊另一噴鼻式疫苗,佢話自己都唔會打科興,到時再選擇都唔遲,論現在既疫情無需迫住打科興,選擇最適合自己既疫苗便可以。

我自己當然最支持袁教授研發既疫苗。
我睇副作用數據,老豆年紀大都要急住打,第一輪無登記及觀望,明日要登記第二輪,而且要帶他去梗係順便一起打,我最憎啲人乜都講政治,我政治中立的人。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-2-27 12:41 發表

我睇副作用數據,老豆年紀大都要急住打,第一輪無登記及觀望,明日要登記第二輪,而且要帶他去梗係順便一起打,我最憎啲人乜都講政治,我在旅遊版區培訓一段時間,果邊嚴禁議論政治話題,最啱我政治中立的人,所以我管轄的16板塊唔希望出現任何政治有關話題。
無錯,我地討論疫苗係講數據,唔係邊度出產。
有人唔選擇科興,唔係因為大陸出產,係因為保護率唔夠高啫,好多人混淆視聽。
但都提返你,因副作用低選擇科興無問題,但保護率較低亦係事實,世伯打左都要做足保護措施,當無打過疫苗咁先安全。

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2021-2-27 12:48 PM 發表

無錯,我地討論疫苗係講數據,唔係邊度出產。
有人唔選擇科興,唔係因為大陸出產,係因為保護率唔夠高啫,好多人混淆視聽。
但都提返你,因副作用低選擇科興無問題,但保護率較低亦係事實,世伯打左都要做足保護措施,當無打過疫苗咁先安全。
科興較溫和新聞講適合老人家,BioNtech太勁怕他頂唔順。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-2-27 12:57 發表

科興較溫和新聞講適合老人家,BioNtech太勁怕他頂唔順。
咁就要諗,有冇迫切性去打,等多少少時間,睇埋打科興和BioNtech既香港老人家既反應,再決定也可以。

文中講左袁國勇有份研發既噴鼻式疫苗保護性可能更強

港大公共衞生學院教授高本恩認為,因科興疫苗有效率較德國BioNTech低,會拖低群體免疫水平。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chess8 於 2021-2-27 20:42 發表

唔知你知唔知,BioNtech真係遲咗到港,政府公布消息時亦唔知幾時批貨才會到,後來先至話今天到貨。消息咁亂係邊度既問題呢?
"個"網友既用意,大家都好清楚。
佢話疫苗黎唔到,但明明佢留言當天的早上已有宣佈今日會運到,可能佢唔識睇新聞啦,事後亦唔見佢澄清返。

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2021-2-27 09:12 PM 發表

"個"網友既用意,大家都好清楚。
佢話疫苗黎唔到,但明明佢留言當天的早上已有宣佈今日會運到,可能佢唔識睇新聞啦,事後亦唔見佢澄清返。
果個網友成日都係度混淆視聽,拖低整個教育版的質素,大家都好清楚,唉......

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2021-2-27 01:04 PM 發表

咁就要諗,有冇迫切性去打,等多少少時間,睇埋打科興和BioNtech既香港老人家既反應,再決定也可以。
https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=21075&refer=Share

【最新】一名72歲男子於官涌體育館接種科興疫苗後出現心悸,送往伊利沙伯醫院,現時情況穩定

版主真係要聽聽依位師兄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]