• 瀏覽: 44,033
  • 回覆: 301
  • 追帖: 8
歐式大眼雞內部有一塊水泥板保持部機冷靜。但洗衣服不能太多比較費電,洗衣會比較時間久,但洗比較乾淨。
總之一生人用洗衣機懂得用有排都唔壞,正常小問題一壞就基本上畀人拋棄了。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-27 03:24 PM 發表

出水位

大眼雞 可以高出水位 直桶式一定要地下有渠位

大眼雞慳水d 但渠位係最大考慮

你想裝果個位地下冇渠 要向上流就一定得大眼雞
直桶式有D有出水泵, 高出水位都冇問題

如果夠位放,大眼雞sure

二款都有用過上置買過1次用之後爛機就全部用大眼雞

引用:
原帖由 大蠱惑 於 2021-2-27 03:24 PM 發表

我近十幾廿年都係貪平用上置式洗衣機,平均五年換一次機

聽人講上置式洗嘅衫會巢啲,我就無比較過
我以前用日本機因經常超重而大聲放棄。
再用日本機面板濕水自己去癸涌換板用到生銹。
後來用金章大眼雞全功能熱水防乾起碼叫來維修七次,最後門漏水收塲。
再後部機上置波輪因超重聲音變大而自己換離合器至今日用十二年仍然非常好。四年前泵枼有壞自己換,有排都未再壞。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-2-27 03:28 PM 發表

直桶式有D有出水泵, 高出水位都冇問題
我搵左好多款都冇高位出水 差唔多全部都係低位出水 大眼雞就普遍高位出水 渠位係首要考慮

另外裝係邊? 大眼雞可以上牆 唔一定要座地 直桶式就一定座地 大眼雞擺高d 都唔阻你擺衫入去 直桶就擺得高攞唔到衫 另外大眼雞機頂空間可以用 直桶就冇機頂空間 大眼雞可以完全收入組合櫃中 d開放式廚房多數收落灶底 直桶式多數擺露台 上面擺唔到野 要考慮屋企空間 如一人開放式單位 廚房都係開放式 冇廳 冇房 一定係大眼雞

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-27 03:40 PM 發表

我搵左好多款都冇高位出水 差唔多全部都係低位出水 大眼雞就普遍高位出水 渠位係首要考慮

另外裝係邊? 大眼雞可以上牆 唔一定要座地 直桶式就一定座地 大眼雞擺高d 都唔阻你擺衫入去 直桶就擺得高攞唔到衫 另外大眼雞機頂空間可以用 直桶就冇機頂空間 大眼雞可以完全收入組合櫃中 d開放式廚房多數收落灶底 直桶式多數擺露台 上面擺唔到野 要考慮屋企空間 如一人開放式單位 廚房都係開放式 冇廳  ...
家裡空間非常重要,寸土寸金,利用空間。

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 12:47 PM 發表

深深地但又唔算窄
大眼雞可以放櫃底,櫃面固定可放嘢,寬度一般60cm,深度差唔多,高度85cm,仲要預留左、右、上、後空間。

頂揭式放唔到固定櫃底(除非整塊可揭式櫃面),要揭蓋,普遍窄身D,一樣要留空間安裝。

引用:
原帖由 ken61680 於 2021-2-27 02:28 PM 發表

好視乎擺位,大眼雞上面都可以放嘢,做櫃做貼都得,但頂揭就唔得,但頂揭放衫拎衫都方便啲,大眼雞就好多時都要彎腰,頂揭可以中途加衫(漏咗),頂揭洗衫時間短啲,大眼雞唔得,大眼雞洗得乾淨啲,脫水後啲衫又無咗皺......

以上所講嘅頂揭係指日本機,歐洲機就完全唔建議

3種都用過
我地用開嘅Lx大眼雞中途都可以加衫,先襟暫停掣,2~3分鐘解鎖後就可以打開機門加衫,但有D人覺大眼雞水較少。洗衫程序半個鐘甚至更短都有,不過我地反而好少用。

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-2-27 12:19 PM 發表

大眼雞先有二合一
世事都給你看透

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-2-27 11:56 AM 發表

準備入新屋 想知大眼雞同上置式洗衣邊樣好D? 最主要係咩分別?

https://www.consumer.org.hk/sites/consumer/files/acticle_thumb/news_press_releases/W1506_WashingMachine01ps.jpg
3個都用過。

1. 視你的廚房位置多大。
2. 功能上基本沒分別。洗衣。

上置式。最省地方。
滾筒式。呎寸 日式。
大眼雞。呎寸
如果一個人住。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-2-27 04:00 PM 發表

我地用開嘅Lx大眼雞中途都可以加衫,先襟暫停掣,2~3分鐘解鎖後就可以打開機門加衫,但有D人覺大眼雞水較少。洗衫程序半個鐘甚至更短都有,不過我地反而好少用。
中途停車容易成間屋都水浸,最好的不要試。

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-2-27 03:44 PM 發表

家裡空間非常重要,寸土寸金,利用空間。
一人單位 可以完全收入灶底 上面係廚房檯面

直桶式上面擺唔到野 亦都難用係咁既設計

另外渠位都要考慮

不過大眼雞有連乾衣功能

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-2-27 04:26 PM 發表

一人單位 可以完全收入灶底 上面係廚房檯面

直桶式上面擺唔到野 亦都難用係咁既設計

另外渠位都要考慮

不過大眼雞有連乾衣功能
乾水功能值得考慮。一生人唔使用好多部機,雖然係貴都係要認真地用。一個銀仔可以好麻煩。

安置地方首先要考慮清楚

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]