• 瀏覽: 5,583
  • 回覆: 42
  • 追帖: 2
本主題由 brianso198 於 2021-3-2 06:52 PM 移動

「等佢瞓覺狀態走」!!
香港現在已有「安樂死」這服務?

謝謝各位回覆。
根本我這問題是毫無惡意,亦無半點對達哥不敬的用心,
但奈何香討各位師兄卻只情緒化看事件,實屬遺憾!
大家也害怕死亡的其中一個原因,就是不想面對死亡前的痛苦,
而道德L卻反對「安樂死」在港實行的可,不理病人感受,
而如果香港有「訓覺死」的可能,
是一種好選擇。
想知吓啫!

熱賣及精選
嗎啡

回覆 引用 TOP

無得救減輕痛苦,打嗎啡針係唯一選擇,

香港沒有安樂死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-2-28 12:30 PM 發表

無得救減輕痛苦,打嗎啡針係唯一選擇,
好似話嗎啡已經止唔到痛,我估只係話到佢好安詳咁走

引用:
原帖由 k514 於 2021-2-28 01:24 PM 發表

好似話嗎啡已經止唔到痛,我估只係話到佢好安詳咁走
嗎啡針係止痛既,到一定水平就會死,也可算是安樂死,祇可用在晚期沒希望的病人身上,減輕痛苦戰場上也是常用的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃老邪 於 2021-2-28 11:21 AM 發表

「等佢瞓覺狀態走」!!
有些事不可隨便拿出來討論的。因為痛苦的人不是你。你本應該也希望自己死的時候也不怎樣痛苦的。

有D人總想搞D大新聞出來!

回覆 引用 TOP

安樂死係需要既,無痛死係最好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃老邪 於 2021-2-28 11:21 AM 發表

「等佢瞓覺狀態走」!!
彌留間已經系半昏迷狀態沒有痛苦感覺,反而系對上嘅幾個星期,阿彌陀佛!

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2021-2-28 02:00 PM 發表

有些事不可隨便拿出來討論的。因為痛苦的人不是你。你本應該也希望自己死的時候也不怎樣痛苦的。
謝謝回覆。
而道德L卻反對「安樂死」,不理病人感受,
而如果香港有「訓覺死」的可能,
是一種好選擇。
想知吓啫!

引用:
原帖由 黃老邪 於 2021-2-28 04:32 PM 發表

謝謝回覆。
而道德L卻反對「安樂死」,不理病人感受,
而如果香港如有「訓覺死」的可能,
是一種好選擇。
想知吓啫!
安樂死可圈可點,我說到露骨,有些人是真痛苦,但有些人是想人地怏死的。所以不可斷言劃一立法的。沒結果也是箇中原因吧。你現在明白嗎?

安樂死系用藥物讓佢死,吳孟達系自己死,只不過用藥物減輕痛苦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2021-2-28 04:35 PM 發表

安樂死可圈可點,我說到露骨,有些人是真痛苦,但有些人是想人地怏死的。所以不可斷言劃一立法的。沒結果也是箇中原因吧。你現在明白嗎?
全部都是老生常談 ,
沒有什麼特別,
但現在知多了一點知識,就是原來可以選擇「瞓覺死」來減輕痛苦。

又一例子 要走 點都係要走
發覺有癌 真係唔駛醫
無謂做d咩化療 棧仲辛苦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]